Posted by Dennis Kalmeijer & filed under blogs, sollicitatie info, studeren.

do's en don't voor het reageren op meerdere vacatures

Iedereen komt wel eens op een punt in zijn of haar leven dat ze willen solliciteren voor een startersfunctie of bijbaantje. Vaak is het lastig om in eerste instantie een leuke baan te vinden die bij jou past. Als je vervolgens iets hebt gevonden wat je leuk lijkt, is het tijd om vacatures te zoeken en te solliciteren. Veel mensen kiezen er dan voor om op meerdere vacatures te reageren, zodat de kans van slagen groter is. Als dit het geval is, moet je wel goed op een aantal dingen letten. Je kan namelijk niet alles zeggen. Wij hebben daarom voor jou de do’s en don’ts op een rijtje gezet, zodat je precies weet waar je op moet letten als je op meerdere vacatures reageert.

Onderzoek:

Allereerst moet je van tevoren goed onderzoek doen naar de vacatures waar je op gaat reageren. Kijk goed om welke bedrijven het gaat en lees je goed in. Voor bedrijven is het een pluspunt als jij iets kan noemen, waardoor zij kunnen zien dat jij jezelf goed hebt voorbereid.

Cv:

Naast het onderzoek moet je zorgen dat je een goed en opvallend CV hebt. Een CV is iets waar bedrijven als eerste naar kijken. Als jij het voor elkaar kan krijgen dat je CV opvallend is en zich onderscheidt van de rest, heb je een grotere kans dat je wordt uitgekozen voor een vervolggesprek.

Taalgebruik

Als laatste is het erg belangrijk dat je let op je taalgebruik. Veel werkgevers haken af als zij vinden dat jij niet voldoende bent in de Nederlandse taal. Neem daarom genoeg tijd voor het schrijven van je sollicitatie, zodat je zeker weet dat jouw taalgebruik goed genoeg is voor elke werkgever.

Zelfde reacties:

Let op dat je niet per ongeluk dezelfde tekst stuurt naar een andere sollicitatie. Je sollicitaties bestaan meestal grotendeels uit dezelfde tekst en dat betekent dat je goed moet opletten dat je niet per ongeluk dezelfde tekst stuurt met een verkeerde naam erin. Dit zal heel slordig overkomen en dat kan een reden zijn om je niet uit te nodigen voor een vervolggesprek.

Andere sollicitaties:

Als laatste is het belangrijk dat je niet uitspreekt dat je meerdere vacatures hebt lopen. Dit kan voor bedrijven een reden zijn om je niet uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek en dat is natuurlijk niet wat je wilt. Wel is het goed om bij het sollicitatiegesprek open te zijn en te vertellen dat je op meerdere vacatures hebt gereageerd. Dan ben je al op gesprek geweest en weet het bedrijf waar ze aan toe zijn.

Heb je na deze tips toch nog tijd over om te solliciteren voor nog meer functies? Kijk op onze website voor een uitgebreide vacaturebank.

Bewaar deze info voor later: