Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, sollicitatie info, studeren.

Je hebt ineens zeeën van tijd over door een tussenjaar, makkelijke studie of je bent gewoon afgestudeerd. Je gaat op zoek naar een baan maar er is veel keus. Het is te verleidelijk om niet op elke website en vacaturebanken die je ziet te solliciteren. Wij zetten vandaag voor jou op een rijtje wat je wel moet doen en wat niet.

do's & don'ts tijdens het solliciteren

1. Do’s – Less is more

Ik denk dat de woningcorporatie of de bank waar jij wilt solliciteren niets heeft aan de informatie dat je vakkenvuller was op je 16 jarige leeftijd. Zet op je CV alleen maar relevante werkervaring waar dat specifieke bedrijf iets aan heeft. Je ervaring als vakkenvuller kan relevant zijn wanneer je solliciteert bij de supermarkt en moet je dan niet weglaten.

2. Do’s – Wees uniek in alles

De meeste studenten schrijven een goede motivatie, kopiëren de motivatie en plakken die bij een online sollicitatie of mail. Echter dient een motivatiebrief uniek en persoonlijk naar het bedrijf gericht te zijn. Elk bedrijf is anders dus pas je motivatie regelmatig aan.

3. Don’ts – Solliciteer niet op vacatures met dezelfde functie

Wij snappen dat als je Marketing hebt gestudeerd, je marketeer wilt worden. Echter is het belangrijk dat je je voorkeuren specificeert. Wil je de marketing in bij een loodgietersbedrijf of de beautybranche. Beide zijn voor de functie marketing maar kunnen verschillende werkzaamheden hebben. Wanneer je op vacatures reageert met dezelfde functies bij een vacaturebank komt dat over alsof je niet weet wat je wilt en een tikje wanhopig.

4. Don’ts – Gewoon reageren

Doe dit niet. Solliciteer alleen op de functies die je een goed gevoel geven. Werken wordt alleen maar leuker als je met plezier naar je werk gaat. Wees specifiek in je interesses. 


Heb je na deze tips toch nog tijd over om te solliciteren voor nog meer functies? Kijk op onze website voor een uitgebreide vacaturebank.

Bewaar deze info voor later: