Posted by Chantal Duivenvoorden & filed under blogs, studeren, tips & trucs.

Moet jij vandaag 3 hoofdstukken leren, 4 uurtjes werken bij jouw (bij)baan, de hond uitlaten en ook nog boodschappen doen? Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen of maken een planning die uiteindelijk niet eens voor de helft afkomt. Plannen, het blijft lastig. Maar met deze 5 tips word jij een pro in plannen. Weg met al die stress!

 

1. Plan realistisch

Veel studenten of starters maken voor een tentamenweek of drukke werkperiode altijd heel enthousiast een planning. Tweehonderd bladzijdes lezen, verslag even afmaken en daarna beginnen aan een ander vak? Waarschijnlijk heel herkenbaar dat jij vaak niet eens in de beurt komt van jouw laatste taak. Plan voor een taak altijd iets langer in, dan dat je er daadwerkelijk mee bezig bent. Zo voorkom je een te strakke planning.

 

2. Lege ruimte

Een tip die niet bij veel mensen bekend is: plan lege ruimtes in jouw agenda. Plan elke dag een uur een lege ruimte in en minimaal 1 lege dag in de week. Is het mooi weer en belt jouw vriendin om even te genieten van de zon? Ineens een bijkomende taak of even een dagje minder productief? Geen probleem. Door een lege ruimte in te plannen kan jij jouw taken doorschuiven en in dezelfde tijd toch alles af krijgen.

 

3. Prioriteiten stellen

Maak elke dag een overzicht van wat je  moet doen. Zet daarna alle taken op volgorde van urgent naar minder urgent. Maak dan ook eerst de belangrijkste taken af en ga daarna pas beginnen aan taken die ook wel een dagje kunnen wachten.

 

4. de 5 minuten regel

Jij wordt pas een echte pro in plannen wanneer jij de 5 minuten regel toepast. Doe alles wat je kunt doen in 5 minuten meteen! Kleine vervelende klusjes zoals een mailtje beantwoorden, een rekening betalen of iemand even terugbellen, worden vaak doorgeschoven naar de volgende dag en dan wéér naar die dag erna. Maar doe het gewoon meteen. Dit ruimt jouw hoofd op.

 

5. Afkruisen

Planning gemaakt en taken eindelijk af? Kruis ze lekker af! Want geef toe; hoe heerlijk is dat gevoel dat jij eindelijk dat verslag af hebt of die grote klus op jouw (bij)baan kunt afvinken?

 

plannen
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord