Posted by Jacinta Stuifbergen & filed under tips & trucs, vakantie, zomer.

Het studentenleven kost vaak bakken vol met geld. Maar na al dat harde werk wil je als student zijnde natuurlijk ook wel eens lekker genieten van een welverdiende vakantie. Hoe kun je nu toch op vakantie gaan met een low studentenbudget, zonder de rest van het jaar op water en brood te hoeven leven? Gelukkig kun je met weinig geld ook leuke reisjes maken, wij vertellen jou hoe!

 

Met een studentenbudget toch op vakantie?

 

Planning

Plannen is het key woord. Bepaal eerst waar je heen wilt en voor hoelang. Hoe verder en langer je gaat, hoe meer budget je nodig hebt. Denk wel realistisch na, 3 weken naar de Malediven is niet haalbaar. Maar er zijn genoeg budgetproof vervangende bestemmingen. Er zijn ook weer bestemmingen waarbij je veel geld kwijt bent aan een vlucht, maar dan betaal op je de bestemming zelf wel minder zoals Thailand. Dus dan ben je in verhouding even veel geld kwijt. Wil jij de zon opzoeken, backpacken of cultuur bekijken? Ga je voor 3 weken weg, 1 week of een weekendje? Als jouw budget echt niet toereikend genoeg is, blijf dan binnen Europa. Die verre reis komt dan een andere keer wel. Boek jouw reis en accommodatie een hele poos van te voren. Het kan ook echt de moeite waard zijn om zoveel mogelijk onderzoek te doen naar de goedkoopste maatschappij, aanbieder van accommodatie, transportbedrijven, etc.

 

Bespaar op:

– vluchten

Bij vliegmaatschappijen geven ze altijd aan wat de goedkopere datums zijn. Dus probeer flexibel te zijn met je datums, hier kun je het meeste geld mee besparen. Dit betekent dus buiten de vakanties om proberen te gaan. Daarnaast zijn er ook vergelijkingswebsites waar jij in één oogopslag de goedkoopste maatschappij, tijdstip en datum kunt zien. Vaak zijn dit wel vluchten waarbij je veel moet overstappen wat best zonde kan zijn van je tijd, maar waarbij je wel geld kunt besparen. Ook is het voordeel van op tijd boeken dat je kunt wachten op aanbiedingen. Je kunt zelfs een melding krijgen als jouw vlucht goedkoper wordt. Ga jij niet ver? Dan kan je ook denken aan de trein, hiermee reis je vaak goedkoper.

Als je naar een zonnig oord gaat of op een vakantie van max. 1 tot 1,5 week, probeer dan met alleen handbagage te reizen. Zo bespaar jij onnodig geld voor bagage. Uiteraard wil jij wel al jouw spulletjes mee zodat je daar op de bestemming niks hoeft aan te schaffen, maar hier kun je miniverpakkingen voor gebruiken. Of je kunt bepaalde producten zoals shampoo en zonnebrand delen met jouw eventuele reisgenoot. Zie hier een goede inpaklijst voor een backpacktrip.

 

– overnachten

De volgende grote uitgavenpost is de verblijfplaats. Ook hier geldt weer voor dat je buiten het drukke seizoen om minder geld hoeft uit te geven. Voor goedkopere accommodaties kun je denken aan hostels en couchsurfing. Houd je toch wel van meer luxe, maar wil je alsnog binnen je budget blijven? Kijk dan eens bij Airbnb, of veilingwebsites waarop ze hotelovernachtingen veilen. Hotels willen ook in het laagseizoen hun kamers vullen en bieden dan zeer lage prijzen aan.

 

– transport

Zoek uit wat de goedkoopste manier van reizen in het vakantieland zelf is. Kleine afstanden kun je wel met de scooter of auto afleggen (tank dan liever in een dorp in plaats van in een drukke stad), maar voor lange afstanden kun je het best binnenlandse vluchten boeken. Zoek wederom ook hiervoor uit wat dan de goedkoopste vliegtuigmaatschappij is. Of zijn er goedkopere opties zoals een trein of boot?

In veel landen heb je een citypass waarmee je een aantal dagen voor een kleiner bedrag gebruik kunt maken van het openbaar vervoer. Tevens krijg je hiermee meestal ook korting op bezienswaardigheden.

 

– dagelijks budget

Stel van te voren een dag budget vast. Vaak geef je op vakantie toch meer geld uit dan je wilt omdat je op vakantie bent en wilt genieten. Toch kun je met een dag budget ook genieten. Probeer niet te vaak uit eten te gaan en kook in je accommodatie. Is dit niet mogelijk? Probeer dan naar lokale eettentjes te gaan in plaats van de toeristische gelegenheden.

Qua bezienswaardigheden kun je het beste georganiseerde tours vermijden en zelf op onderzoek gaan. Wil je toch perse die tour doen? Kijk dan ruim van te voren welke maatschappij het goedkoopst is. Maak een lijst van dingen wat jij wilt doen en kies daar de leukste uit. Natuurlijk wil jij alles doen en je bent er toch, maar bijna alles kost geld helaas.

 

Met een studentenbudget toch op vakantie?

 

Goedkope stedentrips

Mocht een lange vakantie er echt niet inzitten, dan kun je natuurlijk ook op een stedentrip gaan. Er zijn genoeg leuke bestemmingen om als budget stedentrip te doen zoals bijvoorbeeld een stedentrip Praag. Deze zijn vaak goedkoper om heen te vliegen en de kosten in het land liggen ook lager. Daarnaast is een stedentrip goedkoper dan een verre reis, hoef je minder voorbereidingen te treffen en een stedentrip kun je sneller inplannen omdat je minder lang weg bent. Toch heb je het gevoel alsof je weg bent geweest, want in steden zijn er genoeg bezienswaardigheden.

 

Waar je ook heen gaat, geniet bovenal van de voorbereidingen en je vakantie zelf!

Bewaar deze info voor later: