Posted by Derk & filed under arbeidsmarkt, sollicitatie info, tips & trucs.

Solliciteren kan een moeizaam proces zijn. Vooral in branches waar een overvloed is aan potentiële kandidaten kan het lang duren voordat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Dit kan ontmoedigend zijn voor iemand die net zijn studie heeft afgerond. Binnen veel opleidingen worden er vaak garanties gegeven op een startersfunctie. De realiteit is echter meestal anders en het komt vaak voor dat een starter pas na een paar maanden een geschikte startersfunctie vindt. Hoe houd je jouw hoofd koel in dit proces? Het antwoord is mindset.

Mindset: “manier van denken en oordelen; houding tegenover bepaalde zaken” – woordenboeken.nu

De mindset die je hebt tegenover solliciteren maakt het verschil tussen gemotiveerd blijven en gedemotiveerd raken. Hoe verander je jouw mindset in een positieve mindset?

 

1.  Praat tegen jezelf 

Iedereen praat onbewust tegen zichzelf. Veel mensen hebben de gewoonte om voornamelijk negatief tegen zichzelf te praten, vooral als iets niet lukt. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor je zelfvertrouwen, en daarom is het belangrijk om je er bewust van te worden, en het om te zetten in een positieve mindset. In plaats van bijvoorbeeld te zeggen “Waarom doe ik dit altijd fout? Ik ben een mislukkeling” praat je positief tegen jezelf: “Oké, dat ging niet goed, wat kan ik gaan doen om dit in de toekomst te voorkomen of te verbeteren?” Dit is wellicht een extreem voorbeeld maar het laat wel zien hoe je bewust bezig kunt zijn met positiviteit.

 

2. Gewoontes

Slechte gewoontes kunnen vermoeidheid, stress en negativiteit opleveren. Gooi daarom de slechte gewoontes uit je leven. Misschien ga je wel elke week meerdere keren uit en voel jij je daardoor door de weeks uitgeput. Of misschien beweeg je wel te weinig en eet je vaak ongezond. Vervang je slechte gewoontes door goede gewoontes en je zult zien dat je je veel beter gaat voelen.

 

3. “Embrace the suck”

Een term die gebruikt wordt in het Amerikaanse leger is “embrace the suck”. Soms kom je in je leven moeilijke situaties tegen. Het vinden van een baan kan bijvoorbeeld erg moeilijk zijn. Accepteer dat het een strijd is en ga er voor de volle 100% in. Je zult zien dat je leert van je fouten, en uiteindelijk een startersfunctie vindt die perfect bij je past.

 

mindset
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord