Posted by Jacinta Stuifbergen & filed under Gezondheid, toekomst.

Als student zijnde heb je een hoop kosten en veel aan je hoofd. Naast de zorgverzekering ben je net op jezelf gaan wonen en moest je daarvoor een inboedelverzekering afsluiten. Je hebt natuurlijk een bijbehorende aansprakelijkheidsverzekering en een uitvaartverzekering voor het geval er iets gebeurt. Toch zijn er nog een hoop andere verzekeringen zoals bijvoorbeeld een levensverzekering. Heb je die ook al nodig als student of kun je daar beter even mee wachten?

Levensverzekering voor studenten: wat is het en heb jij het nodig?

Wat zijn levensverzekeringen?

Als eerst gaan we kijken naar wat precies een levensverzekering is. Een levensverzekering is een overkoepelende naam voor alle verzekeringen die te maken hebben met het leven en dood van een persoon. Hieronder valt bijvoorbeeld de overlijdensrisicoverzekering en verschillende verzekeringen die juist te maken hebben met het leven. Ook een uitvaartverzekering valt hier onder.

Het belangrijkste om te weten over deze verschillende verzekeringen is dat zij allen een bedrag uitkeren na overlijden. Zo kan het bij een overlijdensrisicoverzekering betekenen dat de nabestaanden van de overledene op die manier een mooi bedrag uitgekeerd krijgen zodat zij goed achtergelaten worden. Bij deze verzekering is het belangrijk om aan te geven dat deze verzekering alleen uitbetaald wanneer de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering. De verzekering die je afsluit is voor minimaal 1 jaar.

Bij een uitvaartverzekering gaat het er om dat iemand verzekerd is voor de uitvaart wanneer hij of zij overlijdt. Een uitvaart kan een hoop kosten en het is dan belangrijk dat de nabestaanden niet met deze kosten komen te zitten.

Toch is het afsluiten van een levensverzekering voor veel studenten nog niet noodzakelijk. De kans dat je op korte termijn overlijdt is echter erg klein. Een overlijdensrisicoverzekering sluiten de meeste Nederlanders af als ze een huis gaan kopen. Bij het huren van een studentenwoning is dat niet nodig.

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten als student?

Waarom zou je als student een uitvaartverzekering afsluiten? Omdat iedereen zijn nabestaanden natuurlijk op een goede manier wil achterlaten. De kosten van een uitvaart lopen al snel op tot ongeveer 7.000 euro en het is wel fijn als je ouders niet deze kosten ineens hoeven te betalen. Met een uitvaartverzekering zorg je ervoor dat de kosten van je uitvaart gedekt zijn. Als student zijn de premies van uitvaartverzekeringen vaak een stuk goedkoper dan wanneer je op latere leeftijd een uitvaartverzekering afsluit. Het kan daarom slim zijn om als student wel alvast een uitvaartverzekering af te sluiten.

Student en levensverzekeringen

Vaak heeft een student veel aan zijn hoofd en veel verschillende kosten. Studeren is niet goedkoop en daarom is elke euro er ook een. Een extra verzekering afsluiten kan dan een hoop betekenen in het budget van een student. Het is dan belangrijk om zeker te weten dat deze verzekering echt nodig is. In de meeste gevallen is dit niet het geval. Een student heeft in de meeste gevallen namelijk nog geen gezin en laat dan ook vrijwel niemand achter die financieel gezien afhankelijk van hem of haar is.

Het kost dan veel geld die uit het maandelijkse budget moet komen van een student die al een vrij beperkt budget heeft. Denk daarom altijd goed na voordat je een verzekering afsluit en hoe je kosten kunt besparen. Lang niet alle verzekeringen zijn noodzakelijk.

Bewaar deze info voor later: