Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, opmerkelijk, studeren, tips op de werkvloer.

In de loop der jaren is er ontzettend veel onderzoek gedaan naar het effect van muziek op het concentratievermogen. De resultaten spreken elkaar echter tegen. Sommige wetenschappers zeggen dat muziek tijdens het leren of werken slecht is voor je concentratie en productiviteit, anderen zeggen dat het goed is. Muziek tijdens het leren of werken: moet je dat nu wel of niet doen? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Waarom wél muziek luisteren tijdens het leren?

  • Het is leuk! Als je even geen zin hebt in je werk of in studeren, kan muziek je wellicht stimuleren om toch door te zetten. Werken met muziek is namelijk gewoon een stuk leuker! Van muziek krijg je energie.
  • Muziek stimuleert verschillende delen van je brein. Wanneer deze actief zijn onthoud je dingen beter. De volgende keer dat je woordjes Frans moet leren, kun je ze dus beter zingen. Wedden dat het helpt?

Waarom géén muziek luisteren tijdens het leren?

  • Het leidt af. Voor sommige mensen kan muziek heel afleidend zijn. Als je meteen begint mee te zingen werkt muziek niet echt. Voor zingen heb je namelijk concentratie nodig; en die concentratie zou je beter kunnen besteden aan je studie of werk! Ook voor je collega’s is het niet echt prettig als jij de hele dag mee loopt te blèren op muziek.
  • Voornamelijk op je werk, kan het irritant zijn voor je collega’s wanneer jij de hele dag met je hoofdtelefoon op naar muziek luistert. Het geeft namelijk het signaal af dat je liever niet gestoord wilt worden. Als jij op jouw werk veel moet samenwerken, kan dit problematisch zijn. Hierover moet je dus goede afspraken maken.

Andere factoren die meespelen

De meeste onderzoekers zijn eensgezind over één ding. Er zijn verschillende factoren die meespelen als je erachter wilt komen of muziek tijdens het leren of werken goed voor je is. Ten eerste hangt het er vanaf wat voor werk je doet. Bij repetitief werk kan muziek heerlijk ontspannend zijn, en het werk veel leuker maken. Wanneer je super geconcentreerd bezig bent met schrijven of studeren kan het echter afleidend zijn.

Welke muziek het best is voor de concentratie

Daarnaast is er ook onderzoek gedaan naar de effecten van het soort muziek. Klassieke muziek blijkt bijvoorbeeld een positiever effect te hebben op de concentratie en productiviteit dan heavy metal. Houd jij niet van klassiek, maar luister je wel graag naar muziek tijdens het studeren of tijdens je werk? Zoek dan muziek met rond de 60 of 70 beats per minuut. Dat is ongeveer je hartslag wanneer je zit. Ook dit kan helpen om je te beter te kunnen focussen.

Tot slot is het heel persoonsgebonden. Jij weet waarschijnlijk prima van jezelf of jij liever in totale stilte werkt, of juist met een lekker muziekje op.

Bewaar deze info voor later:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *