Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, opmerkelijk, studeren, tips op de werkvloer.

In de loop der jaren is er ontzettend veel onderzoek gedaan naar het effect van muziek op het concentratievermogen. De resultaten spreken elkaar echter tegen. Sommige wetenschappers zeggen dat muziek tijdens het leren of werken slecht is voor je concentratie en productiviteit, anderen zeggen dat het goed is. Muziek tijdens het leren of werken: moet je dat nu wel of niet doen? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje én geven 10 muzieknummers ter inspiratie.

Waarom wél muziek luisteren tijdens het leren?

  • Muziek stimuleert verschillende delen van je brein. Wanneer deze actief zijn, onthoud je dingen beter. De volgende keer dat je woordjes Frans moet leren, kun je ze dus beter zingen. Heus. Wedden dat het helpt?
  • Van muziek krijg je energie! Als je even geen zin hebt in je werk of in studeren, kan muziek je wellicht stimuleren om toch door te zetten. Werken met muziek is namelijk gewoon een stuk leuker!

Waarom géén muziek luisteren tijdens het leren?

  • Het leidt af. Voor sommige mensen kan muziek heel afleidend zijn. Als je meteen begint mee te zingen werkt muziek niet echt. Voor zingen heb je namelijk concentratie nodig; en die concentratie zou je beter kunnen besteden aan je studie of werk! Ook voor je collega’s is het niet echt prettig als jij de hele dag mee loopt te blèren op muziek.
  • Voornamelijk op je werk, kan het irritant voor je collega’s zijn wanneer jij de hele dag met je hoofdtelefoon op naar muziek luistert. Het geeft namelijk het signaal af dat je liever niet gestoord wilt worden. Als jij op jouw werk veel moet samenwerken, kan dit problematisch zijn. Hierover moet je dus goede afspraken maken.

Andere factoren die meespelen

De meeste onderzoekers zijn eensgezind over één ding. Er zijn verschillende factoren die meespelen als je erachter wilt komen of muziek tijdens het leren of werken goed voor je is.

Ten eerste hangt het er vanaf wat voor werk je doet. Bij repetitief werk kan muziek heerlijk ontspannend zijn, en het werk veel leuker maken. Wanneer je super geconcentreerd bezig bent met schrijven of studeren kan het echter afleidend zijn.

Welke muziek het best is voor de concentratie

Daarnaast is er ook onderzoek gedaan naar de effecten van het soort muziek. Klassieke muziek blijkt bijvoorbeeld een positiever effect te hebben op de concentratie en productiviteit dan heavy metal.

Houd jij niet van klassiek, maar luister je wel graag naar muziek tijdens het studeren of tijdens je werk? Zoek dan muziek met rond de 60 of 70 beats per minuut. Dat is ongeveer je hartslag wanneer je zit. Ook dit kan helpen om je te beter te kunnen focussen.

Tot slot is het heel persoonsgebonden. Jij weet waarschijnlijk prima van jezelf of jij liever in totale stilte werkt, of juist met een lekker muziekje op.

10 muzieknummers die je helpen studeren:

1. Beethoven

Uit studie is gebleken dat klassieke muziek helpt bij het studeren en bijdraagt aan het opslaan van de leerstof. Daarom raden we klassieke artiesten aan. Beethoven kan daar natuurlijk niet aan ontbreken. Luister een uur lang naar de klassieke tonen van Beethoven.

2. All Nighter

Veel streamingdiensten hebben verschillende afspeellijsten gemaakt met miljoenen volgers als gevolg die de muzieknummers graag beluisteren. Speciaal voor onze nachtbrakers, last-minute studenten en luilakken is er een afspeellijst gemaakt; All-Nighter van Spotify.

De afspeellijst bevat nummers die je goed wakker houden in de nacht maar waardoor je je ook nog eens kunt concentreren om je deadline te behalen. 

3. Intense Study

De afspeellijst ‘Intense Study’ bevat alle nummers waardoor je kunt blokken voor je tentamen. Zet je telefoon op vliegtuig stand, focusknop aan en laat de nummers het werk doen. 

4. Podcasts

Het zijn geen muzieknummers maar interessante stukken om te beluisteren tijdens het werken of leren. De podcasts zijn in verschillende onderwerpen en interesses te vinden op Spotify, Deezer en Youtube.

5. DaniLeigh – Easy ft. Chris Brown

Terwijl de artiesten en de instrumentatie apart al goed klinkt, is de perfecte combinatie natuurlijk samen bij elkaar. De slome melodie zorgt voor een rustige vibe die je kan gebruiken tijdens het leren.

6. All Blues – Miles Davis

Het nummer uit 1959 stond maanden op de top jazz lijst en is zelfs nu niet weg te denken. Het beluisteren van het nummer zal je focus geven waardoor je optimaal resultaat kan boeken.

7. Natuurgeluiden

Natuurgeluiden werken als een goede manier om rust te creëren. Denk aan tikkende regen en ruisende wind. het schijnt dat dat soort geluiden de hersenactiviteit verband houdt met een kalme beschouwing.

8. Swavey genre

Swavey is een combinatie van hiphop en R&B. De muziekstijlen variëren door de genres die naast elkaar gebruikt te worden. Het merendeel van de liedjes hebben een slome beat waar langzaam op wordt gezongen. Ideaal om tijdens het leren te beluisteren. Een voorbeeld van artiesten die Swavey zingen zijn; Tory Lanez en Chris Brown. Langzame hiphop gaat sowieso lekker, net zoals dit Youtube kanaal:

9. Something Special – Pop Smoke

Het nummer werd in Juli 2020 uitgebracht, een half jaar nadat de artiest kwam te overlijden. De spaans tekst in het liedje laten je even swingen tussen de schoolboeken.

10. The Piano Bar

Een andere afspeellijst waar we fan van zijn is The Piano Bar. De afspeellijst is op Spotify te beluisteren en zit vol met Jazzy piano nummers waar we niet alleen van kunnen leren maar ook even tijdens een break op kunnen dansen.

Tussen het swingend studeren nu ineens tijd over? Kijk dan naar de vacatures op onze website voor fulltime en parttime dienstverbanden. 

Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord