Posted by Ilja Dijkstra & filed under blogs, toekomst.

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Misschien heb jij gemerkt dat de decembermaand niet de beste maand was om te solliciteren, omdat bedrijven hun focus ergens anders hebben liggen. Het huidige jaar is of wordt nog afgesloten en begrotingen voor het nieuwe jaar zijn gemaakt. Op deze begroting is ook het personeelsbudget weer bepaald. Bedrijven weten nu hoeveel nieuwe medewerkers zij aan kunnen nemen. Dit betekent ook dat er begin januari weer nieuwe vacatures geplaatst zullen gaan worden. Wat kun jij nu nog doen om straks goed van start te gaan met solliciteren en misschien wel die nieuwe baan te fixen?

 

1. Maak een overzicht van bedrijven

Het is altijd beter om meerdere brieven de deur uit te sturen dan op één paard te wedden. Maak daarom alvast een lijstje met bedrijven waar jij graag zou willen werken. Vacature of geen vacature, je kunt in ieder geval in het nieuwe jaar meteen jouw (open) sollicitatie hier naartoe sturen.

 

2. Cv up to date

Is jouw cv sollicitatieproof voor een nieuwe baan? Je hebt nu nog tijd om jouw cv bij te schaven en te zorgen dat hij er perfect uitziet. Zorg dat er alleen relevante informatie opstaat en dat alles goed leesbaar is. Een recruiter moet in één oogopslag kunnen zien wat jouw werkervaring en opleidingsachtergrond is. Denk eraan dat de belangrijkste banen eruit springen. Wanneer jij solliciteert voor een administratieve functie, zet dan banen uit het verleden waarin jij administratief werk hebt verricht duidelijk op jouw cv.

 

3. Schrijf alvast één goede motivatiebrief

Natuurlijk is iedere functie of bedrijf anders, maar toch kun je veel delen van een motivatiebrief hergebruiken. Jouw eigenschappen, belangrijkste werkervaring of waarden die jij belangrijk vindt in een baan kun je meestal één op één overnemen.

 

4. Begin met netwerken

Het is je vast al vaker verteld, maar laat zoveel mogelijk mensen weten dat jij op banenjacht bent. Mensen die voor een organisatie werken en horen dat er een vacature vrij komt, kunnen jou direct inlichten. Wie weet heb jij dan al een streepje voor en word je in januari al uitgenodigd voor een gesprek.

 

Als jij deze stappen alvast onderneemt voor het nieuwe jaar en in de eerste week van januari, dan zul je zien dat jij straks eenvoudig meerdere sollicitaties per week de deur uit kunt doen.

 

nieuwe baan
Bewaar deze info voor later:

One Response to “Nieuw jaar: nieuwe ronde, nieuwe kansen, nieuwe baan”

  1. Ferdinand Schneider

    Bedankt voor deze handige tips voor het zoeken van een baan. Het is inderdaad handig ervaring van vorige banen die relevant zijn voor een vacature te noemen bij het solliciteren. Het voorbeeld van administratief werk is erg goed, omdat men voor veel andere banen ook vaak administratieve werkzaamheden moet verrichten.

Geef een antwoord