Posted by Rosa Kuijpers & filed under sollicitatie info, tips & trucs, tips op de werkvloer.

Bij een goed sollicitatiegesprek komt veel meer kijken dan alleen een goede tekst. Jouw non-verbale communicatie bepaalt de eerste indruk, en hoe je overkomt tijdens een gesprek. Het klinkt heel eenvoudig; maak oogcontact en lach vriendelijk tijdens  het sollicitatiegesprek, toch zijn er legio sollicitanten die nu juist dat vergeten. En dan terwijl uit een onderzoek onder 2000 HR-managers blijkt dat 33% al na 30 seconden beslist of jij de juiste kandidaat bent, of niet.

 

Maak oogcontact

Het is belangrijk om tijdens het sollicitatiegesprek oogcontact te maken met diegene waar je het gesprek mee voert. Blijft niet te lang staren, maar voorkom ook dat je te veel wegkijkt.

 

Lach tijdens het sollicitatiegesprek

Een glimlach of een spontane lach maakt al een wereld van verschil. Probeer bij het kennismaken, en tijdens het sollicitatiegesprek zo nu en dan even te lachen. Zo maak jij een goede indruk!

 

Hand geven

Een van de meeste gemaakte non-verbale fouten is het geven van een slap handje bij binnenkomst. Zorg ervoor dat je een stevige hand geeft als jij  jezelf voorstelt. Let op: iemands hand fijnknijpen is nu ook weer niet de bedoeling!

 

Aan het haar of gezicht friemelen

Voorkom dat je gedurende het sollicitatiegesprek aan je gezicht of haar gaat friemelen. Het friemelen maakt namelijk een zenuwachtige indruk, wat ervoor kan zorgen dat de recruiter het idee krijgt dat je niet stressbestendig bent.  Laat verder je handen met rust en probeer bewust op je ademhaling te letten. Zo kom je kalm en zelfverzekerd over.

 

Een open of gesloten houding aannemen

Let er tevens op of je een open of gesloten houding aanneemt. Voorkom dat je met je armen over elkaar zit. Ga verder recht op je stoel zitten en neem een ontspannen houding aan. Ga nooit onderuit gezakt, of ver voorover gebogen zitten.

 

Praten met veel of weinig handgebaren

Bij het beantwoorden van de vragen en het uitleggen van jouw ervaringen en motivatie voor de functie kan het zijn de je handgebaren maakt. Wat handgebaartjes is geen probleem, maar te veel handgebaren kan erg afleiden. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Met de bovenstaande tips vergroot je de kans dat je aangenomen wordt voor de (bij)baan van jouw dromen.

 

non-verbale
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord