Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, stage, toekomst.

De afdeling Marketing van een volwassen bedrijf heeft een goed ontwikkeld stageprogramma. Dat biedt studenten de mogelijkheid om studiepunten te verdienen en tegelijkertijd activiteiten uit te voeren die gericht zijn op marketing voor lokale bedrijven met of zonder winstoogmerk. Studenten die deelnemen aan stages doen niet alleen waardevolle werkervaring op, maar leggen ook professionele contacten die kunnen leiden tot een baan na het afstuderen.

Stages bieden studenten de mogelijkheid om hun academische kennis te vergroten met echt ervaring en ervaringen in de praktijk op het gebied van marketing.

Voor werkgevers kan een stageprogramma de productiviteit verbeteren en het perspectief van uw organisatie verbeteren, terwijl ze aspirant-professionals op het gebied van marketing begeleiden. Een afdeling Marketing biedt meestal ook cursussen aan, waarmee studenten studiepunten kunnen verdienen voor kwalificerende stageplaatsen in de marketing.

Op zoek naar een online marketing stage? Wij geven uitleg

Wat is marketing?

Het gebied van marketing biedt veel verschillende carrièremogelijkheden en is een geweldige keuze voor mensen die van uitdagingen houden en goed kunnen communiceren. Terwijl de advertentie executive de eerste positie is die in het oog springt als je denkt aan een carrière in marketing, is dat letterlijk slechts een van de honderden mogelijke functies in op het gebied van marketing.

Er zijn veel marketingposities, zoals een carrière in de verkoop, die een uitstekend inkomenspotentieel bieden. Een verkoop functie kan jou ook flexibiliteit bieden en de mogelijkheid om je eigen dagindeling te bepalen. Dit zijn enkele van de meest populaire verkoopcarrière mogelijkheden.

Is het verkopen niet echt iets voor jou? Kansen zijn er in overvloed in marktonderzoek, reclame, promoties en public relations. Terwijl veel banen in de marketing vragen om creatieve vaardigheden, zoals een copywriter of een brand manager dat nodig heeft, vereisen andere functies juist sterke analytische vaardigheden, zoals een marktanalist of een reclame account manager.

Een online marketing stage

Het aan de man brengen van producten en diensten heeft in de laatste jaren een ingrijpende evolutie doorgemaakt. Het logische gevolg van de ontwikkelingen op het internet is het gebruik daarvan voor de marketing. Dit is een relatief nieuw gebied waar veel gebruik gemaakt wordt van online marketing, wereldwijd en ook door de oude, bekende bedrijven. Een stage bij een bedrijf dat zich specialiseert in online marketing is dus heel goed mogelijk.

Digitale marketing

Vergeet digitale en e-commerce marketing niet: Beide zijn booming en creëren nieuwe marketingposities die tien of vijftien jaar geleden nog niet bestonden.

Overtuigd dat marketing iets voor jou is? Leer hoe je kunt inbreken in de carrière van marketing.

Het doel van een marketing stage

De bedoeling van een stage is tweeledig: het is een manier om, al dan niet betaald, de markt te verkennen. Zowel voor de stageloper als voor het bedrijf dat de stageplek aanbiedt, is het een uitdaging.

De uitdaging voor de student is duidelijk: Heb ik wel de juiste carrièrekeuzes gemaakt, of moet ik nu gaan uitzien naar de andere mogelijkheden die ik heb? Maar ook voor een bedrijf is er een keuze gemaakt, en dus een risico.

Een nette onderneming hoort namelijk te investeren in de scholing en het inwerken van de stagiaire. Investeren die je niet altijd om er direct beter van te worden. Het is heel goed mogelijk een investering te doen met een winstoogmerk op de lange, of zelfs heel lange termijn. De tijd die gestopt wordt in een stageplek vallen in de laatste categorie.

Vergelijk het maar eens met een wetenschappelijke stage. Ook die gaan meestal niet erg ver zonder kosten voor de stage verlenende instantie. Een medisch student in een academisch ziekenhuis heeft in feite een stageplek, hoewel de term voor de positie anders is. Jij, de student, levert werk af en vervult bepaalde functies en plichten binnen de organisatie, maar het hele stagegebeuren is een onderdeel van de studie, van de opleiding.

Begeleiding, afhankelijk van de studierichting natuurlijk, variëert van redelijk vrij in de meeste industriële bedrijven, tot heel erg intensief binnen de instellingen voor medische opleidingen.

Het scoren van een marketing stage

Veel studenten zijn nog maar net begonnen met hun marketingcarrière en hebben te weinig ervaring op de werkvloer, waardoor de stage een belangrijke stap is op weg naar een eerste beroep op het gebied van marketing.

Stages zijn meestal van korte duur, van enkele weken tot een paar maanden. Dit is niet voor niets: ze zijn ontworpen om de kennis die is opgedaan tijdens jouw klassikale lessen toe te passen op de echte wereld. Dit doe je door jezelf bloot te stellen aan de essentiële verantwoordelijkheden van een marketing vakman of vakvrouw.

Ga ja van de marketing je beroep maken en ben je op zoek naar een stageplaats? Let dan goed op. Je moet eigenlijk net zo goed solliciteren als ieder ander: overtuig jouw toekomstige stagebedrijf dat jij de persoon bent in wie ze willen investeren.

Maak goed gebruik van de contacten die je al hebt. Net als van de ervaring, verkoop ervaring in dit geval, die je tijdens je studie hebt opgedaan. Als je een beroepsmatige marketing specialist wilt worden, zul je eerst jezelf moeten verkopen.

Maar hoe moet je een goede stageplaats vinden? Wij weten wel een leuk adresje, bekijk deze vacature van een online marketing stage bij BO5.nl Maak er iets goeds van, laat een indruk achter en het wordt alleen maar makkelijker ook later om een goede carrière op te bouwen in de marketing.

Bewaar deze info voor later: