Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, sollicitatie info, stage, studeren, tips & trucs.

Hoe bereid je je voor op een online sollicitatiegesprek? De maatregelen rondom het Coronavirus hebben grote impact op de manier waarop Nederland de komende tijd zal communiceren. Communicatie op afstand is wel vaker nodig als je op zoek bent naar een stageplaats of (bij)baan in het buitenland, maar nu is online contact belangrijker dan ooit. Als jij binnenkort gaat solliciteren, is er een grote kans dat dit zal verlopen via Skype, Facetime of een andere vorm van videobellen. Een sollicitatie via Skype biedt kansen, maar er zijn ook valkuilen waar je vooral niet in moet trappen! Geen vrees, want in dit artikel bereiden wij jou hierop voor.

Tips om op te letten tijdens een online sollicitatiegesprek

Waar moet je op letten tijdens een online sollicitatiegesprek?

1. Wees op tijd voor technical difficulties

Slinger niet 5 minuten tevoren jouw laptop aan, maar zet alles op tijd klaar. Bel als test nog even met een vriend om te zien of jouw camera goed werkt. Belangrijker nog: hiermee controleer je meteen of de wifi wel snel genoeg is. Niets is frustrerender dan een signaal dat steeds wegvalt. Onthoud dat de recruiter aan de andere kant van de lijn zo’n Skype gesprek wellicht ook niet gewend is, dus maak er samen wat leuks van.

2. Zorg voor een professionele profielfoto

Je weet vast wel dat je op Facebook en LinkedIn geen profielfoto’s moet gebruiken waar je bijvoorbeeld dronken op staat. Dit is ook bij Skype en Facetime echt een no-go! Het eerste wat de recruiter van jou ziet bij een online sollicitatiegesprek zijn je gebruikersnaam en je profielfoto. Zorg er dus voor dat deze professioneel zijn. Zo maak je veel meer kans op die stageplaats of bijbaan!

Weet je niet wat nou een goede zakelijke profielfoto maakt? Dan legt deze website jou daar meer over uit.

Het eerste wat de recruiter van jou ziet bij een online sollicitatiegesprek zijn je gebruikersnaam en je profielfoto.

3. Kies een geschikte omgeving

Zoek een rustige omgeving waar je niet gestoord wordt door familieleden, vrienden of huisgenoten. Zijn er wel anderen in de buurt? Maak ze dan heel duidelijk dat je een belangrijk sollicitatiegesprek hebt, en dus niet gestoord wilt worden. De bibliotheek is misschien niet de ideale match.

4. Maak gericht oogcontact

Kijk in de camera! Een grote valkuil bij online solliciteren is dat mensen vaak naar het beeldscherm kijken in plaats van in de camera van hun laptop, tablet of smartphone. Dit kan ervoor zorgen dat je wat verlegen overkomt. Door in de camera te kijken heb je een mooie open blik, en lijkt het voor de recruiter alsof je oogcontact maakt.

5. Pak de beste hoek

Naast het kijken in de camera, bieden veel platforms de mogelijkheid om ook jezelf te bekijken. Dit is een groot voordeel van online solliciteren ten opzichte van face-to-face solliciteren. Check voor aanvang van het gesprek alvast of het licht goed is en jouw kleding goed zit. Tussendoor kun je dubbelchecken hoe je er bij zit en zul je niet afgewezen worden op een ongeïnteresseerde houding. Das weer een zorg minder! Let wel op dat je niet constant naar jezelf blijft kijken.

6. Wees voorbereid op verrassingen

Lekker je joggingbroek aanlaten tijdens een online sollicitatie is heel verleidelijk, maar echt geen goed idee! Wat als je tijdens je sollicitatiegesprek plotseling op moet staan om bijvoorbeeld iets te pakken? Leuke ijsbreker, maar waarschijnlijk maak je zo toch geen goede indruk op je toekomstige werkgever. Zorg er dus voor dat je je kleedt zoals je je voor een ‘normaal’ sollicitatiegesprek ook zou kleden. Neem een online sollicitatiegesprek net zo serieus; die motivatie straal jij bewust of onbewust ook uit.

7. Maak er geen autocue van

Het lijkt ideaal: je tekst erbij houden tijdens een online sollicitatiegesprek. Vaak komt dit echter veel te ingestudeerd over. Bij een face-to-face sollicitatiegesprek ga je ook geen tekst voordragen. Doe dit dan ook niet bij een Skype of Facetime gesprek. Mocht je echt een geheugensteuntje nodig hebben voor bepaalde zaken, kies dan voor een aantal steekwoorden. Beter is echter om het gesprek gewoon spontaan te laten verlopen.

Bonus video

Ben je nog steeds niet uitgeleerd? Dan hebben we een (Engelstalige) video voor de liefhebber om nog dieper in de content te duiken. Skip naar 1:30min om meteen naar de inhoud te duiken.

Heeft dit jouw optimaal voorbereid op een succesvol online sollicitatiegesprek? Als je nog niet helemaal zover bent, check ook even onze online CV-maker voor gratis professionele templates. Vacatures zijn er genoeg, dus blijf op de hoogte van alle banen en knallen maar!

Maak nu een gratis profiel aan *klik* en ontvang de nieuwste studentenbanen als eerste via e-mail.

Bewaar deze info voor later:

Trackbacks/Pingbacks

  1.  Een online sollicitatiegesprek houden doe je zo

Geef een antwoord