Posted by Carolien de Blaaij & filed under arbeidsmarkt.

Wil je je tijd beter benutten en een steentje bijdragen aan de maatschappij? In deze blog vertellen we meer over online vrijwilligerswerk. Lees snel verder.

Wat is online vrijwilligerswerk?

We zijn bekend met vrijwilligerswerk  alleen wat is het verschil tussen online vrijwilligerswerk en het standaard vrijwilligerswerk? Het verschil in online vrijwilligerswerk en de traditionele vrijwilligerswerk is de manier van communiceren en handelen. Waar je bij het ‘normale’ vrijwilligerswerk bij een buurtcentrum of bij iemand thuis komt gebeurt dit online via MS teams, Zoom en andere communicatietools. 

Door het Coronavirus heeft een groot deel van de bevolking veel tijd over. Er hoeft minder gereisd te worden, de sportlessen zijn gecancelled, de lessen zijn online en het thuiswerken is het nieuwe werken. Men gaat steeds meer opzoek naar een goede vorm van tijdsbesteding. Online vrijwilligerswerk en fysieke vrijwilligerswerk biedt een ideale oplossing om een steentje bij te dragen in de maatschappij in deze gekke tijd. 

Werk o.a. samen met ouderen op afstand als online vrijwilligerswerk tijdens en na corona

Hoe gaat online vrijwilligerswerk in zijn werk?

Er zijn verschillende manieren om bij te dragen aan online vrijwilligerswerk. Je kunt in je eigen omgeving kijken of er behoefte is aan vrijwilligerswerk vanuit huis. Het is ook mogelijk om via de buurtcentrum uit je omgeving te vragen naar de mogelijkheden. Je treft in het buurthuis ‘sociale makelaars’ die contacten hebben met mensen die hulp nodig hebben.

Zijn deze manieren niet gelukt of heb je niemand in je omgeving die hulp nodig zou kunnen hebben? Dan zou je kunnen nadenken om via een platform te zoeken naar vrijwilligerswerk vanuit huis. De platformen zijn simpel in gebruik. Je kan je filters aangeven door je woonafstand in te voeren, de categorieën waarin je wilt gaan werken en voor wie je dit wilt gaan uitvoeren, een organisatie of een persoon. Je werk is vrijblijvend maar het is belangrijk om duidelijk te zijn in de afspraken die je maakt. Men rekent uiteindelijk op je. Mocht je verhinderd zijn is het belangrijk dat je dit doorgeeft. 

De werkzaamheden

De werkzaamheden voor vrijwilligerswerk vanuit huis zijn divers. Je kunt online bijles of taalles kunnen geven aan kinderen en ouderen, een sociaal uurtje kunnen videobellen met ouderen in een bejaardenhuis of gekoppeld worden aan een Buddy. Een hele betekenisvolle optie is een buddy worden van vluchtelingen. Je ondersteunt dan door ze wegwijs te maken in de omgeving. Dit kan fysiek of online. Je zult talloze vacatures zien waarop je kunt klikken en de vacaturebeschrijving verder kunt lezen.

Wanneer dit bevalt klik je op reageren en maak je een profiel aan of kun je met het nummer bellen naar de organisatie om meer informatie te krijgen. Lekker makkelijk reageren vanuit je bank. Hieronder hebben we een aantal websites voor je opgesomd waar je terecht kan voor online vrijwilligerswerk tijdens Corona.  

Naast vrijwilligerswerk ook iets anders doen? Op studentenvacature staan er vacatures door heel Nederland waar je op kunt reageren. 

Bewaar deze info voor later: