Posted by Jacinta Stuifbergen & filed under arbeidsmarkt, opmerkelijk, tips & trucs, toekomst.

Door vele oud-studenten wordt de studententijd betiteld als de mooiste tijd van hun leven. Voor het eerst het huis uit, veel vrijheden, feestjes, nieuwe sociale omgevingen en ontwikkeling van kennis. Doordat het voor veel studenten de eerste keer is dat ze (gedeeltelijk) op eigen benen moeten staan komen er veel praktische en financiële zaken op hen af. We horen vaak dat hier vooraf weinig rekening mee is gehouden en dat ze plotseling op de stoep staan. Nu sinds enkele jaren de studiefinanciering is afgeschaft en is omgezet naar een lening, is het een extra reden om je toch goed voor te bereiden alvorens je op kamers gaat. Hieronder geven we een aantal praktische tips weg waar veel studenten tegenaan zijn gelopen.

 

Op kamers? Let op de volgende dingen

 

 

Huursubsidie

De meeste studentenhuizen zijn dusdanig opgezet dat studenten niet in aanmerking komen voor huurtoeslag. Zo moet jouw woning over een eigen voordeur beschikken en zijn er aantal andere voorwaarden, welke te vinden zijn op de website van de Belastingdienst. Echter, wanneer dit wél het geval is kan je in aanmerking komen voor een bedrag aan huurtoeslag van maximaal € 309 per maand. Woon je samen dan is dit € 354. Bij de keuze tussen een studentenkamer of een woning is dit beslist de moeite waard om mee te nemen in de afweging.

 

Vaste lasten op jezelf wonen

Wanneer je op jezelf woont is het vaak zo dat je zelf de energieleverancier moet uitkiezen en de internet/ tv provider. Dit is niet moeilijk en bespaart je bovendien een aanzienlijk bedrag. Verschillende onderzoeken tonen ieder jaar weer aan dat een overstap en kritisch vergelijk van energieleverancier gemiddeld € 200 kan schelen. Een goedkope energieleverancier doet bovendien niets anders dan een energiemaatschappij die hogere tarieven rekent. De stroom uit het stopcontact is hetzelfde. Wel kan je overwegen aan de planeet te denken en te kiezen voor groene energie. Dan help je wel je energieleverancier mee om energie op een duurzamere manier op te laten wekken.

 

Denk aan de zorgverzekering

Wanneer je 18 bent kan je niet meer worden meeverzekerd met je ouders en zal je zelf een zorgverzekering moeten afsluiten. Er is hier ruime keuze uit tientallen zorgverzekeraars. De basisverzekering is bij iedere aanbieder inhoudelijk gelijk. Het enige verschil is dat sommige aanbieders enkel bij geselecteerde ziekenhuizen zijn aangesloten. De tarieven laten zich makkelijk vergelijken en het verschil tussen de goedkoopste en duurste verzekeraar loopt op tot € 270 per jaar. Vergeet ook niet de zorgtoeslag aan te vragen. Wanneer je inkomen lager is dan € 29.562 heb je hier namelijk (gedeeltelijk) recht op zorgtoeslag. Deze bedraagt in 2019 € 1188 voor het hele jaar (€ 99 per maand).

Bewaar deze info voor later: