Posted by Sanne van den Brandt & filed under blogs, studeren, tips & trucs.

Doe jij dit jaar eindexamen? Heb je een tussenjaar gehad en ben je nu van plan een opleiding te gaan starten? Of wil je graag switchen van opleiding omdat je huidige studie toch niet helemaal is wat je ervan verwacht? Dan ben je waarschijnlijk al druk aan het nadenken over wat je nu wilt. Misschien heb je je zelfs al aangemeld voor een studie! Voor opleidingen met een numerus fixus (een maximaal aantal plaatsen) is de deadline om je aan te melden namelijk al verstreken. Deze was op 15 januari. Voor andere opleidingen is de deadline om je aan te melden pas op 1 mei. Dat duurt dus nog even. Toch is het goed om nu alvast goed na te denken over wat je straks wilt gaan studeren. Een van de criteria die je dan mee zult moeten nemen is baangarantie. In welke studierichtingen en sectoren heb jij straks te meeste kans op werk? Wij zetten de opleidingen met de grootste baangarantie voor je op een rijtje.

 

1. Alles waar de woorden ‘online’ en ‘digitaal’ inzitten

Alles wordt tegenwoordig gedigitaliseerd. Opleidingen met de woorden ‘online’ of ‘digitaal’ en al het andere wat hier ook maar enigszins mee te maken heeft, zijn dan ook erg in trek bij werkgevers. Van online marketing tot programmering, en van data tot webdesign: met dit soort opleidingen vind jij gegarandeerd een baan!

 

2. De zorg

In de zorg kampt men met grote tekorten. Vaste contracten worden er helaas weinig gegeven (en zeker niet aan starters), maar er is wel genoeg werk voor mensen met een opleiding tot bijvoorbeeld Doktersassistent, Verpleegkundige, of Arts.

 

3. Het onderwijs

Er is een groot tekort aan leraren, zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs. Op de Pabo wordt je opgeleid tot Leraar Basisonderwijs. Daarna kun je dus als juf of meester aan de slag op een basisschool. Om in het voortgezet onderwijs les te mogen geven moet je een hbo diploma Leraar Voortgezet Onderwijs hebben. Je specialiseert je tijdens deze opleiding in een bepaald vak. Ook kun je een vakgerelateerde opleiding volgen, zoals bijvoorbeeld Frans, Wiskunde of Engels, en daarna alsnog je lesbevoegdheid halen in een verkort traject.

 

4. Techniek

Ben jij goed met je handen? In de techniek zijn ze dan heel blij met jou! Monteurs, lassers en loodgieters: er zijn er veel te weinig! Ook technische procesontwerpers en –verbeteraars hebben grote kans op een baan. Een opleiding in Engineering sluit hier bijvoorbeeld goed bij aan.

 

Dit zijn de opleidingen met de grootste baangarantie. Natuurlijk is het belangrijk om hier rekening mee te houden, maar onthoud wel: Het is vooral belangrijk dat je een opleiding gaat doen die je leuk vindt! Iemand met plezier in wat hij of zij doet is namelijk veel gemotiveerder, en gemotiveerde mensen maken sowieso veel meer kans op een leuke baan! Dus, stond jou droomopleiding niet in bovenstaand rijtje van opleidingen met de grootste baangarantie? Laat je daar dan zeker niet door weerhouden!

 

opleidingen met de grootste baangarantie
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord