Posted by Ilja Dijkstra & filed under arbeidsmarkt, blogs, sollicitatie info.

Als kersverse afgestudeerde sta jij klaar om de arbeidsmarkt te betreden als starter en een job te bemachtigen bij één van de grote bedrijven. Jouw cv heb jij al 100 keer laten nakijken door anderen en je hebt een ijzersterke motivatiebrief klaarstaan. Toch wil het jou maar niet lukken om een toffe startersfunctie te scoren en recruiters te overtuigen van jouw kunnen. De opmerking ‘relevante werkervaring ontbreekt’ is jou wel bekend. Helaas hebben al jouw bijbanen en activiteiten bij een studentenvereniging niet geholpen om nu meteen een baan te vinden. Toch kun jij jouw kansen op een startersfunctie vergroten met onderstaande tips.

 

1. Gebruik social media

We leven in een tijdperk waar alles online gebeurt. Maak hier gebruik van door op jouw social media profielen een creatief en leuk bericht te plaatsen met daarin dat jij op zoek bent naar een (bij)baan. Jouw hele netwerk zal deze oproep zien en wie weet kom jij via via in gesprek met vrienden van vrienden die nog een nieuwe collega zoeken.

 

2. Praat met ouders, familie en kennissen

Niemand kent jou beter dan je eigen familie en  anderen die dichtbij jou staan. Vertel hen dat jij op zoek bent naar een baan en wat jij precies zoekt. Wanneer zij iets om hen heen horen, kunnen ze jou tippen of aandragen voor een functie. Zij kunnen jou als starter immers het beste promoten!

 

3. Kijk verder dan jouw eigen woonplaats

Sommige starters zijn nog nooit verhuisd en zeker niet voor een baan. Verruim jouw zoekveld door open te staan om te verhuizen. Misschien woon jij momenteel in Noord-Groningen waar weinig banen in jouw werkveld beschikbaar zijn, maar is er genoeg werk in de Randstad. Zoek ook in die regio naar banen en benadruk in jouw motivatiebrief dat jij bereid bent om te reizen of te verhuizen.

 

4. Schrijf je in bij een uitzendbureau

Een uitzendbureau of werving- en selectiebureau krijgt dagelijks nieuwe vacatures binnen. Zorg dat jij hier als starter in het actieve bestand wordt opgenomen. Vanaf dat moment hoor jij als eerste wanneer een functie binnenkomt waar jij voor in aanmerking kunt komen. Daarnaast kun je vaak al tijdelijk aan de slag via het uitzendbureau tot je een fulltime functie gevonden hebt.

 

5. Overweeg een stage of traineeship

Wanneer je lang op zoek bent naar een fulltime baan en steeds wordt afgewezen op werkervaring, dan kun je een (extra) stage te lopen. Wanneer je stage gaat lopen bij een bedrijf bestaat bij goed functioneren de kans, dat je een startersfunctie aangeboden krijgt. Mocht dit niet het geval zijn, dan heb jij in ieder geval jouw netwerk en werkervaring uitgebreid. Hierdoor kom jij bij andere organisaties misschien eerder in aanmerking voor een startersfunctie.

 

Ga dus niet bij de pakken neer zitten als jij niet meteen een fulltime baan vindt, maar probeer op verschillende manieren jouw netwerk in te zetten. Je zult zien dat er daardoor nieuwe mogelijkheden op je pad komen.

 

starter
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord