Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, sollicitatie info, toekomst.

Je zou kunnen zeggen dat het succes van een organisatie staat of valt bij dienst bedrijfscultuur. De mate waarin personeel tegenwoordig volop thuiswerkt, heeft hier ook impact op. Medewerkers maken namelijk samen de cultuur, maar de cultuur maakt ook de medewerker. Wat houdt een bedrijfscultuur nu precies in? Welke cultuurtypen zijn er en hoe bepaal je wat nu écht bij jou past?

Wat is een bedrijfscultuur?

De bedrijfscultuur bepaalt het gedrag van de werknemers en werkgevers onder elkaar, maar ook de sfeer in het bedrijf. Het zijn eigenlijk de normen, waarden en gewoonten van het bedrijf. Hofstede omschreef het in 1986 al mooi.

Is het gebruikelijk om even met je andere collega’s koffie te drinken en te kletsen over het weekend? Of kan je dit alleen na je werkuren doen? De manier waarop de dagelijkse gang van zaken er binnen een bedrijf aan toe gaat is de bedrijfscultuur.

Vind jij de sfeer in het bedrijf waar je werkt erg belangrijk? Dan is de sfeer het geen dat jou op je plek laat voelen. Maar welke bedrijfscultuur past het best bij jou? Hier volgt een korte checklist.

Aantal medewerkers

Zoek je een klein bedrijfje van maximaal 20 personen, waar je iedereen zo goed kent dat je zelfs de namen van hun kinderen weet? Of wil je een groot bedrijf met honderden werknemers, waar je heel veel doorgroeimogelijkheden hebt? De keuze is aan jou!

Er bestaan vier soorten bedrijfscultuur:

Er bestaan binnen een organisatiecultuur of bedrijfscultuur ook verschillende cultuurtypen. In hoofdlijnen zijn hier volgens Handy de volgende kenmerken in te onderscheiden:

Wat maakt een bedrijfscultuur? Handy en Harrison onderscheidt vier cultuurtypen, zoals hier getoond.

De machtscultuur (baas-gericht)

Er is één baas die aan iedereen leiding geeft. De medewerkers proberen zo goed mogelijk bij de baas in de smaak te vallen (om zo hogerop te komen).

De rollencultuur (functie-gericht)

Het belangrijkste is dat je de functies uitvoert waar jij verantwoordelijk voor bent. Deze doe je allemaal volgens vaste afspraken, regels en procedures.

De taakcultuur (resultaat-gericht)

De medewerkers zijn erg doelgericht. Resultaten worden ook (altijd) gecontroleerd. De nadruk ligt vooral op het afmaken van je werk.

Persoonscultuur (mens-gericht)

Iedereen heeft zijn eigen specialiteiten en dit wordt ook gewaardeerd. Iedereen doet vooral waar hij goed in is.

In werkelijkheid kan het een beetje afwijken per bedrijf. Boventaande vier cultuurtypes zijn de bedrijfsculturen die het meest vaak voorkomen. Bedrijfsculturen kunnen ook een combinatie van twee of meerdere cultuurtypes zijn: dit zie je vooral bij erg grote bedrijven.

Vinden wat bij jou past

Bij het vinden van de bedrijfscultuur die bij jou past, kan je onder andere de volgende vragen beantwoorden:

  • Communicatie: loop je naar je collega toe? Of stel je de vraag in een e-mail?
  • P&O: krijgt het personeel training? En zijn er doorgroeimogelijkheden?
  • Resultaat: is het werk moeilijk of makkelijk? Krijg je er veel of weinig tijd voor?
  • Beloning: wordt goed werk beloond met een bonus, een schouderklopje of een “werknemer-van-de-maand-cadeau”?
  • Management: kan je gerust aankloppen bij jouw baas? Of is hij er (bijna) nooit en moet je van te voren een afspraak met hem maken?
  • Gezelligheid: doen ze veel teamuitjes en vieren ze ook de feestdagen samen?
  • Relaties: in hoeverre heb je contact met jouw medewerkers buiten de werktijden? Is het normaal om na je werk nog even wat met je collega te gaan drinken? Of gaat iedereen gelijk naar huis en vergeten jouw collega’s elkaar.

Als jij sfeer en bedrijfscultuur belangrijk vindt, vraag hiernaar tijdens het solliciteren! De antwoorden erop zullen duidelijk maken of het bedrijf een geschikte bedrijfscultuur heeft voor jou.

Bonusvideo: Het ontstaan van een bedrijfscultuur

Nog niet uitgeleerd? De oprichter van Coolblue, met zelfgekozen functietitel Eindbaas, geeft in onderstaande video een inspirerende uitleg. In zijn typische enthousiaste bewoordingen duikt hij verder in de materie.

Aan de slag

Denk jij nu te weten wat écht bij jou past? Kijk direct naar onze startersfuncties om de beste match te vinden.

Bewaar deze info voor later: