Posted by Chantal Duivenvoorden & filed under studeren.

Met liefde geef ik jou 6 persoonlijke tips om je tentamen in 1 keer te halen. Toen ik vorig jaar voor het eerst begon op de universiteit, schrok ik enorm van de hoeveelheid studiestof en ik had geen idee hoe ik dat allemaal moest gaan leren. Ik leerde veel meer dan nodig was. Uiteindelijk heb ik nu mijn eigen manier van leren gevonden, die veel minder tijd kost, en waarmee ik toch hoge cijfers haal. Deze methode wil ik graag met je delen. Let wel op! Voor iedereen is de ideale leermethode anders. Gebruik deze tips om je tentamen in 1 keer te halen dan ook vooral ter inspiratie!

 

1. Ga naar elk hoorcollege

Dit is een cliché, maar het is waar. Ik zorg ervoor dat ik naar (bijna) ieder hoorcollege ga. Ik zorg dat mijn laptop opgeladen is en typ zoveel mogelijk mee met wat de hoogleraar vertelt. Hij of zij maakt namelijk meestal ook de tentamens. Vaak benadrukt de hoogleraar duidelijk een onderwerp of zin. Ik markeer dit dan altijd rood, want dit gaat 100% zeker gevraagd worden. Door mijn aantekeningen te typen, begrijp ik de stof ook meteen veel beter. Nog een tip: ga ook naar het laatste college, want hier wordt vaak duidelijk gemaakt wat je ongeveer kunt verwachten in het tentamen.

 

2. Lees geen boeken

Huh? Geen boeken lezen? Dat klopt! Ik lees sinds kort geen boeken meer en bespaar hierdoor ontzettend veel tijd! Door de slides te leren met de aantekeningen die ik heb gemaakt, heb ik de belangrijkste stof al geleerd. Daarnaast bestel ik een samenvatting, zodat ik de stof uit het boek, dat niet in de colleges behandeld is, ook kan doornemen. Op het tentamen gaan de meeste vragen over het hoorcollege, maar ook uit het boek worden dingen gevraagd. Hier is dus de samenvatting voor. Met boeken stampen kan jij een 8 halen, maar op deze manier kan dat ook. Waar kies jij voor?

 

3. Zorg voor een groep op Whatsapp of Facebook 

Op mijn opleiding heb ik een goede vaste vriendinnengroep waarmee ik in een groep op Whatsapp zit. Dit is echt mega handig! Kan jij een keer niet naar hoorcollege? Dan kan 1 van jouw vrienden de aantekeningen doorsturen. Ook kun jij hen om hulp vragen als je iets niet snapt. En wat dacht je van  samenvattingen delen of opdrachten verdelen? Super handig!

 

4. Begin op tijd en ontspan

Als iemand niet tegen stress kan, dan ben ik het wel. Ik ben dan ook altijd wel van de planningen. Ik begin vroeg met leren en leer vrij kort. Hierdoor heb ik nooit een dag dat ik langer dan 7 uur zit te blokken. Meestal hoef ik alles in de laatste week dan alleen te herhalen en heb ik vrij veel tijd over voor ontspanning. Zeker op de laatste dag vind ik ontspanning heel belangrijk. Wil jij weten hoe ik altijd plan? Klik dan hier.

 

5. Maak jouw kamer gezellig

Als ik moet blokken voor een tentamen, zorg ik altijd voor een goede sfeer in mijn kamer. Vaak doe ik kaarsjes aan, oordopjes in en zorg ik voor een opgeruimde kamer. Hierdoor kan ik me beter concentreren. Dit maakt het leren ietsje minder vervelend.

 

6. Vraag vrij op jouw werk

Als ik voor mijn (bij)baan moet werken, de laatste paar dagen voor mijn tentamen, dan vraag ik meestal vrij. Hierdoor heb ik meer rust en wanneer het nodig is kan ik nog veel tijd besteden aan het leren voor mijn tentamen. Meld dit natuurlijk wel ruim van te voren bij jouw werkgever, want op het laatste moment afzeggen, laat geen goede indruk achter.

 

Dit waren mijn tips om je tentamen in 1 keer te halen! Heb jij nog tips voor mij? Laat het dan hieronder in de reacties weten.

 

tips om je tentamen in 1 keer te halen
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord