Posted by Sanne van den Brandt & filed under blogs, sollicitatie info, tips & trucs.

Heb jij al 100 sollicitaties de deur uitgedaan, maar wil het vinden van een leuke (bij)baan maar niet lukken? Zie jij die ene geweldige functie net aan je neus voorbij gaan? En heb je daardoor eigenlijk zin om het spreekwoordelijke sollicitatiebijltje erbij neer te gooien? Lees dan zeker even verder! Want positief denken; hoe doe je dat eigenlijk?

 

1. Wees niet te hard voor jezelf

Als je afwijzingen krijgt op sollicitaties die je stuurt, ligt dit zeker niet altijd aan jou. Misschien was jij gewoon net niet degene waar het bedrijf naar op zoek was. Of misschien was er een kandidaat die iets geschikter was voor de baan dan jij. Maar hé, niet getreurd: Jij hebt genoeg kwaliteiten waar andere werkgevers vast wel naar op zoek zijn! Probeer erachter te komen wat jouw sterke punten zijn en benadruk deze in je cv en motivatiebrief.

 

2. Blijf realistisch

Ga voor je solliciteert even na: Hoe groot is de kans dat ik deze baan krijg? Zijn jij en de baan waar je voor solliciteert een match made in heaven? Ga ervoor! Voor de volle 100 procent! Echter, de perfecte match komt maar zelden voor. Solliciteer dus zeker ook op vacatures die niet een op een overeenkomen met jouw cv, maar die je wel leuk lijken. Proberen kan altijd, toch? Realiseer jezelf wel goed dat de kans iets kleiner is dat je zo’n baan ook daadwerkelijk krijgt. Dat voorkomt grote teleurstellingen.

 

3. Neem de tijd

Solliciteren kost tijd. Neem deze tijd ook en verwacht niet dat de eerste de beste sollicitatie die je verstuurt je meteen een baan oplevert. Het zou natuurlijk geweldig zijn als het wel zo was, maar de meeste mensen hebben meer tijd nodig voor het vinden van een leuke (bij)baan.

 

4. Evalueer jezelf

Als je afgewezen wordt voor een baan, vraag dan altijd aan het bedrijf waarom. Het bedrijf kan je waardevolle feedback geven, waarmee je jezelf kunt verbeteren, zodat het de volgende keer wel lukt.

 

5. Blijf enthousiast

We begrijpen best dat positief denken soms moeilijk is, zeker als je al vaak bent afgewezen. Toch is het heel belangrijk om dit wel te doen. Enthousiasme is namelijk vaak een enorm belangrijke factor in sollicitatiegesprekken. Hoe enthousiaster jij overkomt, hoe groter de kans op het vinden van een baan.

 

Meer sollicitatietips? Bekijk dan onze andere blogs!

 

Positief denken
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord