Posted by Chantal Duivenvoorden & filed under arbeidsmarkt, blogs, toekomst.

Het schooljaar is bijna voorbij en veel studenten en scholieren gaan eindexamens doen of afstuderen. Hierna staan zij voor de keuze: meteen een (bij)baan te zoeken, beginnen met studeren of een tussenjaar nemen? Voor alle opties is wel wat te zeggen, en er zijn met name veel verschillende meningen over het nemen van een tussenjaar. Wat zijn redenen waarom je zeker een tussenjaar zou moeten nemen?

8 goeie redenen om een tussenjaar te nemen

1. Geld verdienen

Tegenwoordig krijgen studenten geen studiefinanciering meer, maar moeten zij lenen om een studie te betalen. Om te voorkomen dat je een hoge lening moet afsluiten, kun je ervoor kiezen om na de middelbare school een jaar te gaan werken. Op die manier kun je daarna je studie betalen.

2. Vrijwilligerswerk doen

Sommige mensen weten al heel lang dat zij voor een lange periode vrijwilligerswerk willen gaan doen. Dit kan in Nederland zijn, maar veel scholieren en studenten gaan ook naar het buitenland om daar aan een vrijwilligersproject deel te nemen. Vrijwilligerswerk staat altijd goed op jouw CV, zeker wanneer je een baan zoekt en verder geen studiegerelateerde werkervaring hebt. Wij zijn bijvoorbeeld groot fan van VSN, voor vrijwilligerswerk Nepal. Hier krijg je namelijk Nederlandse begeleiding, terwijl al het personeel locals zijn. Zo komt elke cent en inspanning precies op de juiste plek en zorgen ze voor extra banen.

3. Een wereldreis maken

De trend sinds enkele jaren: veel scholieren gaan na hun eindexamens gaan reizen. Ook veel studenten stellen hun master uit om na het afronden van een bachelor eerst een jaar te reizen. Reizen kan, net zoals vrijwilligerswerk, goed op jouw CV staan. Het laat zien dat jij zelfstandig, ondernemend en niet bang voor veranderingen bent.

4. Rust nemen

Na een jaar hard studeren voor eindexamens of na je afstudeerjaar, kan het goed zijn om eerst rust te nemen voordat je aan het echte werkleven begint. Scholieren en studenten zijn een fulltime werkritme niet gewend, dus kunnen in een tussenjaar nog even de tijd nemen om hieraan te wennen.

5. Werken aan toelatingseisen voor studie

Als jij een bepaalde studie wilt doen waarvoor je in bepaalde vakken eindexamen moet hebben gedaan, maar je hebt dit niet gedaan, dan kun je deze kennis inhalen in een tussenjaar. Naast het studeren, kun je dan ook extra werken. Op deze manier heb je een ideale combinatie van geld verdienen en je voorbereiden op een studie.

6. Ontdekken wat jij echt wilt

Scholieren moeten vaak op een jonge leeftijd al kiezen voor een afstudeerrichting en een studie die zij willen volgen. De meeste scholieren weten op deze leeftijd nog helemaal niet wat zij willen worden en waar ze echt een passie voor hebben. Het kan goed zijn om een tussenjaar te nemen om erachter te komen wat jij echt wilt. Je kunt verschillende (bij)banen uitproberen in verschillende branches. Bovendien is het altijd slim om met mensen te praten die in de branches werken waarin jouw interesses liggen.

7. Jezelf leren kennen

Net zoals ontdekken wat jij echt wilt, kun je ook jezelf leren kennen in een tussenjaar. Zeker als jij op wereldreis gaat, zul jij jezelf een paar keer tegenkomen en weet jij hoe jij in bepaalde situaties handelt. Steeds meer organisaties zien de toegevoegde waarde van een jaar zelfontwikkeling. De tijden dat dit wordt gezien als ‘lekker luieren’ zijn voorbij.

8. CV uitbreiden

In de andere punten zijn al meerdere activiteiten genoemd die jij kunt ondernemen in jouw tussenjaar. Hiermee kun je jouw CV uitbreiden. Vrijwilligerswerk, werk of een bijbaan staan allemaal goed op jouw CV. Doe bijvoorbeeld een taalcursus, interessante thuisstudie of leer nieuwe skills in fotografie.

Zoals je hebt kunt lezen zijn er genoeg redenen voor het nemen van een tussenjaar. Er zijn verschillende activiteiten die je in zo’n jaar kunt ondernemen, en een combinatie van activiteiten staat natuurlijk helemaal goed op het CV! Wanneer jij jouw tussenjaar kunt verantwoorden wanneer jij een baan gaat zoeken en juist de positieve punten ervan kunt benoemen, dan kun jij met een gerust hart een tussenjaar nemen.

Wat is voor jou de belangrijkste reden om een tussenjaar te nemen?

Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord