Posted by Sanne van den Brandt & filed under arbeidsmarkt, blogs, nieuws, studeren.

Het was afgelopen dinsdag zo ongeveer het nieuws van de dag (oké, na het mislopen van het WK voetbal dan). Toen werd namelijk het nieuwe regeerakkoord gepresenteerd door het kabinet Rutte III, bestaande uit de partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Niet geïnteresseerd in politiek en geen idee waar dit over gaat? Misschien dan toch even verder lezen! Het nieuwe regeerakkoord heeft namelijk ook gevolgen voor jou als student!

 

Het leenstelsel

Er was nog even sprake van de afschaffing van het leenstelsel en de terugkomst van de studiebeurs, maar helaas voor de meeste studenten gaat dat feestje niet door. Er is echter ook goed nieuws! Het nieuwe kabinet wil graag voorkomen dat jongeren niet aan een vervolgstudie beginnen omdat ze de kosten te hoog vinden. Daarom wordt het collegegeld verlaagd naar duizend euro voor eerstejaars. Na het eerste jaar betaal je wel gewoon weer tweeduizend euro collegegeld per jaar.

Denk je erover om leraar te worden? De regering wil dit graag stimuleren door studenten aan de pabo ook in hun tweede jaar slechts duizend euro aan collegegeld te laten betalen. Misschien toch die baan als leraar nog eens overwegen dus!

 

Baan bij de overheid?

Droom jij van een baan bij een overheidsinstantie? Dan is het aan te raden om een maatschappelijke stage te doen. Hierbij doe je, meestal als scholier, onbetaald vrijwilligerswerk voor maximaal een half jaar. Het is niet verplicht, maar je krijgt wel voorrang bij sollicitaties bij de overheid, als jij een maatschappelijke stage op jouw cv kunt zetten. Er liggen ook plannen om zo’n afspraken te maken met het bedrijfsleven. Zo maak je straks ook in die sector meer kans op een (bij)baan of startersfunctie als je een maatschappelijke stage hebt gedaan.

 

Het vinden van een vaste baan

Veel studenten zullen er ervaring mee hebben: je werkt jaren op een tijdelijk contract, maar nadat dit drie keer verlengd is, wordt je ontslagen omdat je werkgever je geen vast contract kan of wil aanbieden. Dat is hopelijk verleden tijd! We zullen je de details besparen, maar het plan is om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om werknemers in vaste dienst te nemen. Zo heb je dus meer kans om een (bij)baan of startersfunctie voor langere tijd te vinden.

 

regeerakkoord
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord