Posted by Rosa Kuijpers & filed under blogs, sollicitatie info.

Iedereen wil natuurlijk een goed salaris. Hierover kun je onderhandelen tijdens de sollicitatiegesprekken. Dit zijn de salarisonderhandelingen. Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk. Weet jij niet goed hoe je dit het beste kunt aanpakken? Hieronder geven we je een aantal tips voor de salarisonderhandelingen. Zo heb jij straks een leuke (bij)baan én een leuk salaris!

 

Welke ervaringen heb jij opgedaan?

Hoeveel je gaat verdienen hangt af van de ervaring die jij hebt opgedaan in het werkveld, maar ook van jouw leeftijd, opleidingsniveau en vaardigheden. Ga eens na wat iemand verdient die ongeveer dezelfde leeftijd als jou heeft, en dezelfde opleiding volgt. Dit geeft vaak een goede indicatie.

 

Wat zijn jouw eisen?

Bepaal bij voorbaat al wat jij graag minimaal zou willen verdienen om de onderhandelingen gemakkelijker te laten verlopen. Richt je niet alleen op geld. Je kunt ook inzetten op allerlei secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, een laptop of een opleiding op kosten van de zaak.

 

De juiste strategie

Na het opstellen van de eisen, is het van belang dat je een bepaalde strategie kiest. Wees je ervan bewust dat de onderhandelingen niet alleen van jou afhangen, maar ook van de gesprekspartner. Vind je het lastig om zelf een voorstel te doen? Wees jouw gesprekspartner dan voor en vraag hem of haar wat hun voorstel is.

Is het voorstel wat jou betreft te laag? Zorg er dan voor dat je goede argumenten klaar hebt, zodat je kan onderbouwen waarom jij graag meer wilt gaan verdienen. Laat weten waarom jij een hoger salaris waard bent.

 

Handtekening

Zijn je salarisonderhandelingen geslaagd? Is het jouw gelukt om het salaris voor je (bij)baan te regelen dat jij graag wilde? Zorg dan dat je, voordat je jouw handtekening zet, alle voorwaarden hebt gecheckt. Het zou zonde zijn als je straks blijkt dat je voor niks zo best hebt gedaan.

 

salarisonderhandelingen
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord