Posted by Chantal Duivenvoorden & filed under blogs, opmerkelijk, tips op de werkvloer.

Moet jij voor jouw (bij)baan vaak samenwerken of communiceren met collega’s?  Dan ben je het vast niet altijd met de ander eens. Dit noemt men al een conflict. Het woord ‘conflict’ bestempelen veel mensen als negatief, maar je kunt nooit tot de beste oplossingen komen wanneer je het altijd maar eens bent met jouw collega. Conflict zorgt ervoor dat jij gaat nadenken over jouw eigen standpunt en dit stimuleert creativiteit. Lees hieronder welke conflictstijl bij jou past.

 

1. De haai

Jij vindt jouw eigen belang een stuk belangrijker dan het belang van de ander. Het gaat erom dat jij wint en de ander verliest. Jij weet goed wat je wilt. Je geeft je mening en krijg gemakkelijk mensen aan jouw kant door het aanvoeren van sterke argumenten. Deze conflictstijl zorgt ervoor dat jij soms een beetje dominant kan overkomen op de werkvloer.

 

2. De schildpad

Conflict? Liever niet. Het liefst bemoei jij je nergens mee en laat jij het conflict aan de anderen over. Dit doe je door de ruimte te verlaten of de discussie simpelweg te negeren. Jouw conflictstijl is tamelijk passief en jij geeft niet snel jouw eigen mening. Het liefst stop jij jouw energie ergens anders in, maar hierdoor heb jij weinig tot geen invloed op de uitkomst van het conflict.

 

3. De uil

Jij probeert het conflict altijd te bekijken vanuit alle perspectieven. Jij vindt jezelf belangrijk, maar ook anderen staan bij jou hoog in het vaandel. Verder houd jij van saamhorigheid en jij wilt het conflict ook écht oplossen. Jouw open mind zorgt vaak voor goede oplossingen, maar het kost je wel veel tijd en moeite.

 

4. De beer

Jij zet jouw eigen belang vaak op een laag pitje. Jij bent iemand die heeft liefst conflict uit de weg gaat en relaties erg belangrijk vind. Daarom kies jij vaak niet voor jezelf, maar voor de ander. Dit zijn vaak de mensen die gedachten lijken te kunnen lezen. Zij passen  vaak hun doelen aan omdat andere mensen iets anders willen. Jij bent de aardige collega, maar soms laat jij wel een beetje over je heen lopen.

 

5. De kwal

Jij bent eigenlijk een mix van alle conflictstijlen. Jouw conflictstijl is compromissen sluiten. Jij ziet conflicten echt als een zakelijk kwestie waar weinig emotie aan te pas komt. Conflicten zijn voor jou gelijk aan een drempel, waar jij zo snel mogelijk over wilt. Jij geeft iedereen een beetje zijn zin, want dan zal de relatie wel goed blijven. Helaas is een compromis vaak niet de optimale uitkomst.

 

Welke conflictstijl is het best?

Elke conflictstijl is belangrijk! Wanneer er in jouw (bij)baan alleen maar mensen zijn die hun eigen belang na streven en niet willen luisteren naar de mening van anderen, wordt het een chaos. Maar heb jij alleen maar mensen die bang zijn voor een conflict en niet voor hun eigen mening op durven te komen, dan zullen jullie nooit tot de beste oplossingen komen. Het beste is dus om een middenweg te kiezen.

 

conflictstijl
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord