Posted by Rosa Kuijpers & filed under tips & trucs.

Het zijn misschien wel de meest lastige vragen die jou gesteld kunnen worden in een sollicitatiegesprek: ‘Wat zijn jouw slechte eigenschappen?’ Of: ‘Wat zijn jouw grootste zwaktes?’ Het zou ons verbazen als je deze vragen in een sollicitatiegesprek nog nooit te horen hebt gekregen. Dit zijn pittige vragen, waarop je goed voorbereid dient te zijn bij het solliciteren naar een nieuwe (bij)baan.

 

Waarom wordt er naar jouw zwakke punten gevraagd?

Werkgevers en recruiters willen graag weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Het bedrijf heeft een aantal belangrijke eisen voor een kandidaat. Ze willen dan ook achterhalen of je de juiste match bent met het bedrijf.  Door te vragen naar je slechte eigenschappen, wil de recruiter/werkgever er daarnaast achter komen of jij inzicht hebt in jouw eigen zwakke punten. En misschien nog wel belangrijker: Wat heb jij al eerder met deze zwakke punten gedaan? Werk je hieraan? Zit er verbetering in? Hierin kan de recruiter/werkgever een stukje motivatie terugzien.

 

Denk hier vooraf over na! 

Zorg ervoor dat je niet verrast wordt, door een vraag over je slechte eigenschappen, en hier geen antwoord op kunt geven. Zelfkennis is erg belangrijk in een sollicitatiegesprek. Denk daarom alvast na over 2 of 3 mindere eigenschappen van jezelf, en hoe je deze eventueel zou kunnen verbeteren. Vind je dit moeilijk? Vraag dan je omgeving om opbouwende feedback. Mensen die jou vaak zien functioneren, kunnen wellicht een objectiever oordeel geven dan jijzelf.

 

Wees zo specifiek mogelijk in het benoemen van jouw zwaktes

Wees specifiek in het benoemen van waar jij zo nu en dan tegenaan loopt.  Ga wel tactvol te werk. Stel dat jouw zwakte punt communicatie is, zeg dan bijvoorbeeld niet dat je totaal niet met mensen om kan gaan. Beter is dan om te zeggen dat je bijvoorbeeld af en toe moeite hebt met het opstellen van mails, of het telefoneren met klanten. Benadruk ook dat je dit wel graag wilt leren, en dat je openstaat om je zwakke punten te verbeteren.

 

slechte eigenschappen
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord