Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, sollicitatie info, toekomst.

En boem, het is alweer januari. Dat betekent: nieuw jaar, nieuw ronden en nieuwe kansen. Dus ook nieuwe kansen op een leuke, nieuwe bijbaan. Naast december, is ook januari een ideale maand om te solliciteren. In januari komen er namelijk altijd veel nieuwe vacatures online. Wat zijn de nieuwste sollicitatietrends? En wat moet je nu wel, en wat moet je niet doen als je gaat solliciteren in 2021.

Tips voor het nieuwe jaar: waar let je in 2021 op tijdens het solliciteren? Wat zijn nieuwe trends?

Wel doen:

1. Personal Branding

Een merk is toch alleen iets voor bedrijven? Nou, tegenwoordig niet meer. Personal branding zorgt ervoor dat jij je onderscheidt door jezelf als sterk ‘merk’ neer te zetten.

Maak bewuste keuzes in wat jij uit wilt stralen. Dit begint met de juiste vormgeving op jouw cv (stoer, modern of professioneel?), maar trekt zelfs door naar jouw social kanalen. Steeds vaker kijken bedrijven naar al jouw socials om te zien wat je uitstraalt. Denk na welke foto’s je toont. Schrijf een gastblog of paper, zodat dit naar voren komt als iemand jouw naam googled, of begin een eigen websites met jouw portfolio en skills.

2. Mobiel solliciteren

Naar verwachting wordt het een grote trend in 2021: mobiel solliciteren. Sollicitaties worden via een smartphone gedaan, en door recruiters wellicht op een smartphone bekeken. Dit betekent dat je sollicitatiebrief en cv ‘smartphoneproof’ moeten zijn. Wil je er zeker van zijn dat er niets verschuift of verspringt als je je sollicitatiebrief en cv upload? Upload deze dan in PDF. In Word wil de mobiele lay-out namelijk nog wel eens verschillen van de desktop lay-out.

3. Video solliciteren

We zien het nu al steeds meer: solliciteren door middel van een kort filmpje, waarin je jezelf op een leuke, spontane manier voorstelt. Bij sommige bedrijven is het zelfs verplicht om te solliciteren met een zogenaamde ‘video-pitch’. Op die manier krijgen recruiters namelijk een veel beter beeld van jou, dan wanneer ze enkel een cv en een brief zien.

Nu is het nog uniek om te solliciteren met een filmpje, maar de verwachting is dat dit binnen enkele jaren min of meer een standaard wordt.

4. Sollicitatiegesprekken via Zoom

Hoe kan het ook anders: een online sollicitatiegesprek is sinds de coronapandemie de norm. En deze trend gaat ook tijdens het solliciteren in 2021 niet snel meer weg. Het is veilig, scheelt tijd én er is gebleken dat de techniek van videobellen best soepeltjes loopt. Zorg dat je er zelf ook klaar voor bent, door een Skype, Zoom of Microsoft Teams account aan te maken. En lees onze tips rondom online sollicitatiegesprekken.

5. LinkedIn

Het was al belangrijk, maar het wordt alleen nog maar belangrijker als je gaat solliciteren in 2021: zorg dat je je LinkedIn profiel op orde hebt! Recruiters bekijken jouw LinkedIn profiel namelijk vaak wanneer ze jouw sollicitatiebrief binnen krijgen.

De verwachting voor 2021 gaat echter nog een stapje verder: recruiters zullen meer en meer op LinkedIn op zoek gaan naar geschikte medewerkers, zeker nu het aantal banen weer toeneemt. Grote kans dus, dat je in de toekomst niet meer gaat solliciteren naar een baan, maar ervoor wordt gevraagd.

Niet doen

1. Cv zonder foto

Recruiters willen vaak een algemeen beeld van jou krijgen, en ja, daar hoort tegenwoordig dus ook een foto bij. Zorg voor een foto met een professionele uitstraling, dus geen vakantie- of uitgaansfoto’s.

Wil je bewust anoniem solliciteren (net zoals bij sommige overheidsinstanties bijvoorbeeld gebeurt)? Dan is het natuurlijk een ander verhaal. Lees hier onze blogpost over anoniem solliciteren voor meer informatie over dit onderwerp. De discussie over dit topic is nog lang niet voorbij.

2. Drukke cv’s

Tegenwoordig is het ‘in’ om een grafisch flitsend cv op te sturen. Het is inderdaad belangrijk dat je cv er visueel goed uit ziet. Een kleurtje hier en daar en duidelijke kopjes doen al wonderen. Dit maakt je cv voor de recruiter gemakkelijker om te lezen en is ook onderdeel van onze uitgebreide cv tips.

Je kunt het echter ook overdrijven! Je cv hoeft geen carnaval festival 2.0 te worden. Visueel aantrekkelijk is goed, maar een overload aan visuele elementen maakt je cv vaak vreselijk onduidelijk. Niet doen dus, wanneer je gaat solliciteren in 2021!

3. Straattaal

Op social media of WhatsApp mag je gerust over ‘patta’s’ praten, maar in je sollicitatiebrief of tijdens je sollicitatiegesprek is dit geen goed idee. Binnen de meeste bedrijven wordt er namelijk veel waarde gehecht aan de beheersing van goed Nederlands. Straattaal en brieven vol spellingfouten zijn dan ook uit den boze.

Hetzelfde geldt voor uitdrukkingen als ‘me brief’. In het ABN is het nog altijd ‘mijn brief’. Let hier echt op: We horen het veel vaker dan je zou denken.

Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord