Posted by Kimberley Thomas & filed under arbeidsmarkt, blogs, sollicitatie info, tips & trucs.

Het is zover, je mag stage gaan lopen! Droom jij er al jaren van om bij dat ene bedrijf stage te lopen, maar ben je niet de enige? Zorg dat je opvalt! Dat doe je met een leuke sollicitatievideo! Zo ziet het bedrijf in kwestie gelijk dat je moeite steekt in je sollicitatie én geef je meteen goede eerste indruk. Gebruik onze 5 tips en maak van jouw sollicitatievideo een succes.

Man Met Klepel Bord

1.    Bereid je pitch voor

Maak een script van wat je wilt zeggen. Let er op dat het geen opsomming wordt van je CV. Licht de belangrijkste onderdelen toe en geef voorbeelden. Ook is het verstandig om een paar keer te oefenen voordat je opnames gaat maken. Misschien klinkt een bepaald stukje tekst toch niet helemaal lekker. Kleed jezelf aan alsof je naar een face-to-face gesprek gaat. Houd hiermee rekening met de cultuur van het bedrijf. Een casual stijl doet het altijd goed, maar laat die hoodie toch maar in de kast!

2. Houd het kort en krachtig

Niemand zit te wachten op een sollicitatievideo met de lengte van een speelfilm. Zie het als een pitch: een krachtige boodschap van één minuut waarin jij jezelf verkoopt als dé beste stagiair(e). Omdat je maar één minuut de tijd hebt, vergeet vooral niet de belangrijkste punten te vertellen waarvoor jij geschikt bent als kandidaat.

3. Zorg voor een goede lichaamshouding

Een goede lichaamshouding is altijd belangrijk, maar bij een sollicitatievideo nog meer! Je wilt het natuurlijk kort en krachtig houden, dus snelle overtuiging is noodzakelijk. Zorg ervoor dat je rechtop staat (of zit) en kijk recht in de camera. Dit kan wat gek aanvoelen, maar zo maak je toch iets van contact met degene die de video bekijkt. Zorg ook voor een goede camerapositie. Laat een close-up zien, zoom uit voor een completer beeld en laat je persoonlijkheid sprankelen!

4. Maak het persoonlijk

Zorg ervoor dat je sollicitatievideo past bij het bedrijf waar je solliciteert. Lees je goed in, haak bijvoorbeeld in op de actualiteit en geef hier een eigen draai aan. Weet je aan wie je je sollicitatie moet richten? Noem dan bijvoorbeeld op het begin de naam van deze persoon. Probeer ook je eigenlijk persoonlijkheid goed over te laten komen. Heb je interesses die overeenkomen met het bedrijf, benoem dit ook.

5. Save the best for last!

Je hebt alles in de sollicitatievideo vermeld maar hoe zorg je voor een fenomenale afsluiting?

  • Vertel bijvoorbeeld wat je vroeger wilde worden;
  • Omschrijf jezelf in één zin;
  • Waarom moeten ze per se jou aannemen en niet iemand anders?
  • Hoe zouden vrienden jou omschrijven?

Ben hier vooral lekker vrij in. Zorg ervoor dat jouw persoonlijkheid bij je toekomstige stagebegeleider blijft hangen!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Cooler Media, hét video en animatie bedrijf voor kraakheldere uitleg en strategie.

Bewaar deze info voor later: