Posted by Ilja Dijkstra & filed under blogs, sollicitatie info, tips & trucs, toekomst.

Tegenwoordig zijn video interviews, LinkedIn profielen, Skype gesprekken en digitale cv’s haast niet meer weg te denken uit het sollicitatieproces. Steeds meer bedrijven maken gebruik van deze nieuwe media bij het werven van personeel. Om sollicitanten op een andere manier te leren kennen, maar ook vanwege tijdsbesparing. Solliciteren via nieuwe media brengt veel voordelen met zich mee, maar sollicitanten moeten ook extra alert zijn op hun gedrag online. Bovendien wordt presentatie steeds belangrijker. Hoe ga je hiermee om in de zoektocht naar een (bij)baan?

 

1. Social media profielen afschermen

Facebook, LinkedIn, Instagram, en andere social media kanalen worden tegenwoordig dagelijks gebruikt door het grootste deel van Nederland. Deze verschillende kanalen hebben allemaal eigen functies en voordelen. Tijdens het solliciteren is het belangrijk om te controleren of er geen beschamende foto’s van jou te vinden zijn op social media. Als recruiters een sollicitatie van jou ontvangen, zullen ze namelijk altijd even je social media checken. Je kunt daarom het best jouw Facebook- en Instagram accounts afschermen voor mensen die je niet kent. Daarnaast is het belangrijk dat jouw LinkedIn account up-to-date is en er representatief uitziet. LinkedIn is namelijk één van de eerste social media kanalen die recruiters zullen bekijken. Dit geldt ook als jij gaat solliciteren voor een (bij)baan!

 

2. Video interview

Wanneer je wordt gevraagd om te solliciteren door middel van een video pitch, is het belangrijk dat je duidelijk spreekt en enthousiast bent. Let er ook op dat je niet te gemaakt overkomt. Het bedrijf wil jou zien, en niet iemand die een stukje heeft ingestudeerd.

 

3. Skype gesprekken

Sommige sollicitatiegesprekken worden afgenomen via Skype. Bij Skype gesprekken is het belangrijk dat je duidelijk praat. Sollicitanten twijfelen vaak of ze wel of niet de camera aan moeten zetten. Als het gaat om een officieel sollicitatiegesprek, zet jouw camera dan altijd aan. Het is dan uiteraard wel belangrijk dat je gekleed bent volgens de richtlijnen van het bedrijf, aangezien de recruiter jou kan zien.

 

4. Online cv

Met name in de creatieve sectoren is het vanzelfsprekend geworden dat je een cv of portfolio online hebt staan op een eigen website. Je kunt tijdens het solliciteren dan gemakkelijk verwijzen naar je website, waarop alle informatie staat. Daarnaast kun je je website doorsturen aan mensen die je kent, zodat zij de site weer kunnen delen binnen hun netwerk.

 

nieuwe media
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord