Posted by Sanne van den Brandt & filed under branches, horeca, tips & trucs.

Je hebt een van onze leuke vacatures gezien voor een baan in de horeca, en bent helemaal enthousiast. Dit is ideaal! Een leuk, jong team om in te werken, flexibele werkuren, en een mooi salaris: jij ziet het helemaal zitten! Maar dan begint het pas: nu moet je gaan solliciteren voor die baan. Hoe pak je dat aan?

 

Jouw cv en motivatiebrief

Als je al ervaring hebt in de horeca, zet je dit uiteraard op je cv en/of motivatiebrief. Heb je dit niet, dan zul je moeten aantonen dat jij de competenties bezit die nodig zijn voor een baan in de horeca. Het is voor bijna alle banen in de horeca een pre als jij handig, gastvrij en proactief bent. Wil je in de bediening gaan werken? Dan dien je bovendien communicatief sterk te zijn.

 

Het sollicitatiegesprek

Een week na het insturen van je cv en motivatiebrief krijg je bericht: je mag op gesprek komen! Bij dit gesprek bereid je je in principe net zo voor als voor ieder sollicitatiegesprek:

  • Kom in kleding die bij het bedrijf passen. Wil je gaan werken een chique restaurant? Kleed je dan wat formeler! Wil je aan de slag in een sportcafé? Dan mag je kleding wat meer casual zijn.
  • Lees je goed in over het bedrijf, zodat je het door en door kent. Bekijk ook de menukaart, wanneer je gaat werken in een restaurant of café. Zo kun je antwoord geven op vragen als: ‘Wat vind je van ons aanbod?’
  • Bereid je voor op mogelijke vragen die gesteld kunnen worden. Heb zelf ook een aantal vragen klaar, die je wilt stellen.

 

Proefdraaien en eerste dagen

Als je ook het sollicitatiegesprek met succes hebt doorstaan, word je soms gevraagd om een dag of een paar dagen te komen proefdraaien. Er is niet echt duidelijkheid of zo’n proefdagen zijn toegestaan. Om je eigen rechten te waarborgen, kun je het beste de voorwaarden voor de proefdagen op papier laten zetten door je toekomstige werkgever. Zo is bijvoorbeeld vooraf duidelijk, of je betaald krijgt voor je proefdagen of niet.

 

Een proefdag of een eerste dag  is super spannend dus geven wij je wat tips:

  • Bereid je voor! Probeer de menukaart alvast een beetje te leren, zodat je niet met je mond vol tanden staat wanneer een gast je iets vraagt.
  • Durf te vragen. Je bent nieuw. Het is dus niet zo raar, dat je nog niet weet waar je alles kunt vinden. Je collega’s zijn heus de beroerdste niet, en helpen je bijna altijd graag.
  • Wees niet te bang om fouten te maken. Fouten maken is niet erg! Die maakt iedereen en daar leer je van. Het gaat erom hoe je je fouten oplost. Blijf altijd communiceren en wees proactief in het oplossen van je fouten. Zo laat je zien dat je oplossingsgericht bent.

 

Ben jij al klaar voor een baan in de horeca?

 

baan in de horeca
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord