Posted by Ilja Dijkstra & filed under blogs, nieuws, opmerkelijk, sollicitatie info.

Een mailtje met daarin jouw cv en een motivatiebrief is tegenwoordig vaak niet meer voldoende om bij een bedrijf aangenomen te worden voor een (bij)baan. Veel bedrijven hebben een uitgebreide selectieprocedure met meerdere rondes waarin jij je als sollicitant van je beste kant moet laten zien. Een opkomende trend hierin, is het spellen van spelletjes.

 

Spellen onderdeel van de sollicitatieprocedure

Kandidaten spelletjes laten doen om er op deze manier achter te komen hoe iemand reageert in bepaalde situaties: het is de nieuwste trend. Op die manier kunnen recruiters beter beoordelen of een kandidaat geschikt is voor een (bij)baan. Een voorbeeld van zo’n spelletje is het bouwen van torens van spaghetti en marshmallows in groepsverband. Zo kunnen recruiters zien hoe goed je kunt samenwerken. Ook komen er verschillende persoonskenmerken naar boven. Neem jij de leiding of kijk je eerste de kat uit de boom? Daarnaast zijn er verschillende online games die testen hoe je reageert in een bepaalde situatie. Coca Cola bijvoorbeeld, gebruikt het zogenaamde ‘frisdrankspel’ voor de selectie van geschikte kandidaten. Bij dit spel moeten kandidaten als inkoper of verkoper van frisdrank zorgen dat ze de hoogste omzet behalen. Al deze spellen kunnen waardevolle informatie over de kandidaten geven.

 

Plan van aanpak

Wanneer jij tijdens je sollicitatie zo’n spel moet spelen, is het vooral belangrijk dat je je jezelf blijft. Als jij jezelf anders gaat voordoen, komt dit niet natuurlijk over en recruiters prikken daar vaak meteen doorheen. Daarnaast is het belangrijk dat je eerst goed nadenkt voordat je iets gaat doen. Zo voorkom dat je fouten gaat maken. Tot slot is het belangrijk dat, wanneer jij competitief bent ingesteld, je niet het doel van het spel vergeet door jouw fanatisme. Je moet jezelf van jouw beste kant laten zien en of jij nou wint of niet, dat maakt een recruiter uiteindelijk niet uit. Het is belangrijk dat jij laat zien hoe jij in groepsverband werkt en hoe jij handelt in bepaalde situaties.

 

spelletjes
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord