Posted by Carolien de Blaaij & filed under sollicitatie info, stage, tips & trucs.

De dagen waarbij een stagiair enkel de koffie haalt zijn voorbij! Stage lopen is één van de belangrijkste onderdelen van jouw opleiding. Het toont je hoe de ‘echte wereld’ werkt en je leert enorm veel in de praktijk. Daarom is het des te belangrijk om een goede stageplaats te kiezen die voor jou waarde oplevert en waar jij je op jouw plek voelt. Waar let je dan zoal op tijdens een stage zoeken? Wij leggen het in dit artikel voor je uit.

Een goede stage zoeken: hier zijn 8 tips

Waar let je op bij een stage zoeken?

1. Start jouw zoektocht op de goede plek

Je hoeft niet als een kip zonder kop een open sollicitatiebrief te sturen naar willekeurige organisaties. Richt je op bedrijven waar jouw opleiding eerder mee heeft samengewerkt en check vooral een goede vacaturebank die hierin specialiseert. Studentenvacature.nl is bijvoorbeeld een site waar bedrijven zich verzamelen in hun zoektocht. Gemiddeld staan er altijd zo’n 200 tot 250 stagevacatures open in diverse branches, inclusief bekende namen.

2. Begin op tijd

Deze had je wellicht zelf wel kunnen bedenken, maar vraag maar na op jouw opleiding wanneer studiegenootjes beginnen met zoeken. De grootste groep begint 3-4 weken te voren in paniek te solliciteren. Regel jouw stageplaats minstens 2 of 3 maanden tevoren en dan heb jij de beste bedrijven nog voor het uitkiezen.

3. Denk aan netwerk en toekomstperspectief

Probeer lange termijn te denken: wil jij in de toekomst misschien een vaste baan bij dit bedrijf? Kan jouw stage zich na het semester tot een betaald bijbaantje ontwikkelen? Onderzoek wijst uit dat een eerste baan vaak uit een oude stageplaats voorkomt. Benut deze kans! Hoe je dit doet, lees je hier.

4. Houd jouw doel voor ogen

Vergeet nooit dat jij stagiair bent en niet enkel goedkope hulp. Het is helaas een valkuil van veel bedrijven dat een stagiair ingezet wordt voor simpele klusjes, maar er is slechts zoveel dat jij kunt leren van de vaatwasser uitruimen en enveloppen likken. Natuurlijk stel jij jezelf professioneel op en sla je niet elke kleine taak af. Regelmatig archiveren is ok, maar vier maanden lang fulltime archiveren niet. Wanneer je op sollicitatiegesprek gaat, vraag altijd goed na wat het bedrijf heeft bedacht voor jouw taken en verwachtingen.

5. Vraag naar begeleiding

Koppelend aan bovenstaand wil je tevoren weten wat het bedrijf verwacht qua begeleiding. Het kost nu eenmaal tijd om te leren. Je gaat fouten maken en dat is ok. Je wilt voorkomen dat een bedrijf verwacht dat je alles zonder uitleg begrijpt. Vraag tevoren goed na wie jouw begeleider wordt en hoeveel tijd er beschikbaar is om vragen te stellen. Het fijnst is vaak een stagebegeleider die vlakbij jouw werkplek zit. Het beste bedrijf orienteert zich van tevoren wat zij moeten leveren om een goede stagebegeleider te zijn.

6. Vraag stagevergoedingen na

Het zal jou nooit rijk maken, maar tenslotte gaat stage lopen hier niet om. Je bent er om jezelf te ontwikkelen. Wel is het goed om te checken wat de bedragen zijn bij een stageplaats kiezen. Krijg jij bijvoorbeeld ook reiskostenvergoeding? Vaak is er niet veel ruimte, maar een beetje beleefd onderhandelen kan geen kwaad.

Weet dat de stagevergoeding afhankelijk is van jouw studierichting en niveau. Een gemiddelde MBO-student krijgt tussen de €150 en €200 per maand op basis van 4 dagen per week. Als HBO-student moet je het gemiddeld al snel met €230 tot €450 per maand doen. Voor WO’ers ligt dit iets hoger.

7. Zoek een stagebedrijf met ervaring

De beste stage is vaak bij een bedrijf dat dit sinds jaar en dag doen. Zij weten hoe ze jou goed kunnen helpen en hebben dit eerder doorlopen. Zij weten hoe een voortgangsgesprek loopt en wat jouw opleiding van je eist. Een bedrijf die voor het eerst een stagiair aanneemt kan wellicht onderschatten hoeveel tijd jij nodig hebt. Vraag tevoren naar hun eerdere ervaringen.

8. Volg je gevoel

Een bekende naam op jouw CV is erg mooi meegenomen en de reputatie van het bedrijf is belangrijk. Misschien kun je echter wel meer leren bij een start-up die jou in brede taken mee wilt nemen? Kies uiteindelijk voor een stagebedrijf waar het simpelweg goed voelt. Denk na of het contact koel is verlopen, heel zakelijk was en of het met jouw contactpersoon klikt. Je gaat hier veel tijd doorbrengen, dus het is fijn als jij met vertrouwen start.

Met deze tips ben jij er klaar voor en kun je een goede stage zoeken. Wellicht zie je er tegenop om in het onbekende te stappen en blijf je liever normale lessen volgen. Zoals wij het zien is stage lopen fantastisch: een goede plek kan extreem leerzaam zijn en de basis leggen voor skills waar jij de rest van jouw leven nut van hebt. Wie weet hou jij er zelfs een bijbaan aan over. Ga ervoor!

Bewaar deze info voor later: