Posted by Sanne van den Brandt & filed under blogs, sollicitatie info, tips & trucs.

Als je gaat solliciteren moet je naast je cv, vaak ook een sollicitatie- of motivatiebrief aanleveren. Anders dan bij een cv (dat er altijd hetzelfde uitziet), dient je brief aangepast te worden op het bedrijf en de functie waar je solliciteert. Iedere keer een nieuwe sollicitatiebrief schrijven kost echter erg veel tijd. Een oplossing is een standaard sollicitatiebrief die je, met wat aanpassingen, steeds opnieuw kunt gebruiken.

 

Neem de tijd

Iedereen kent het wel: je ziet een leuke (bij)baan, wilt solliciteren, maar hebt eigenlijk veel te weinig tijd om een goede brief in elkaar te flansen. Een standaard sollicitatiebrief kan dan de oplossing zijn! Als je een standaard sollicitatiebrief gaat schrijven, moet je hier één keer goed de tijd voor nemen. Als je namelijk nu veel energie erin steekt, wordt je brief zo goed dat je er daarna een hele tijd niet veel meer aan hoeft te doen. Nu investeren in een goede sollicitatiebrief, betekent later minder werk.

 

Zorg voor een goede, nette opbouw

Op internet staan veel tips om een nette sollicitatiebrief te schrijven. Er zijn tips voor opbouw, inhoud, opmaak enzovoorts. Zorg dat je brief in elk geval de volgende elementen bevat:
– Je eigen naam/adres
– De naam/ het adres van het bedrijf
– Plaats en datum
– Onderwerp
– Aanhef
– Voor welke vacature solliciteer je en waar heb je de vacature gevonden?
– Kort voorstellen van jezelf (naam, leeftijd, woonplaats).
– Opleidingen/stages/ werkervaring.
– Kwaliteiten en competenties.
– Waarom wil jij voor dit bedrijf werken?
– Afsluiting

 

Spelling

Bij een sollicitatiebrief is spelling ontzettend belangrijk! Een klein foutje wordt misschien nog wel getolereerd, maar bij meerdere fouten beland je zonder twijfel op de ‘no’- stapel. Ben je zelf niet zo goed in spelling, vraag dan iemand anders om je sollicitatiebrief te controleren. Als je eenmaal een goede, foutloze brief hebt, kun je deze daarna hergebruiken.

 

Let op! Valkuil!

Het is vaak het handigst om een echte sollicitatiebrief te schrijven en hier dan bepaalde elementen van aan te passen voor een volgende sollicitatiebrief. Wat je het best kunt doen is deze elementen een kleurtje geven, zodat het duidelijk is dat je deze een volgende keer moet veranderen. Je kunt ze ook weglaten en ervoor in de plaats bijvoorbeeld een X zetten. Ook dan is het duidelijk dat je dit nog moet veranderen.

Wanneer je deze laatste stap niet toepast, is de kans aanwezig dat je bijvoorbeeld het adres van bedrijf 1 laat staan, wanneer je de brief naar bedrijf 2 stuurt. Super gênant! Bovendien wordt de kans op een baan zo wel heel klein…

 

Later deze week zullen we een voorbeeld van een standaard brief online plaatsen. Zo ben je voortaan snel klaar met solliciteren, en heb je toch een super goede brief!

 

standaard sollicitatiebrief
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord