Posted by Rosa Kuijpers & filed under arbeidsmarkt, blogs, stage, toekomst.

Het is een bekend dilemma onder de vele starters  op de huidige arbeidsmarkt. Ga je voor een minimaal loon relevante werkervaring opdoen door stage te lopen? Of ga je liever voor een (bij)baan met een fulltime salaris, maar die niet aansluit op je studie?

 

Een stage volgen na je studie: mag dat? 

Er zijn veel bedrijven waarbij je als je afgestudeerd bent aan de slag kan gaan als stagiaire. Bovendien zijn veel starters ook bereid om stage te lopen voordat ze ergens fulltime aan de slag kunnen gaan. De vraag luidt echter, mag een werkgever jou wel zo weinig  betalen voor ‘echte’ arbeid ? In principe mag de werkgever  niet minder geld betalen voor arbeid dan het minimumloon. De studie die jij hebt gevolgd zou namelijk zoveel competenties opgeleverd moeten hebben dat je aan een relevante baan met een volledig maandsalaris zou moeten kunnen beginnen.

 

Waarom je wel een stage zou je moeten doen als starter

Veel starters beginnen echter toch met een stage, zeker aangezien een tweede studie tegenwoordig onbetaalbaar is geworden. Ook zal je als starter ervaren dat het moeilijk is om een (bij)baan op niveau te vinden. Wat een misvatting is, is dat een stage de garantie op een (bij)baan vergroot. Volgens het European Youth Forum blijkt namelijk dat een kans op een baan bij je stagemedewerker ongeveer 16 % is. Werkgevers die stages aanbieden helpen 18% van de stagiaires wél bij het zoeken naar een betaalde baan. Dit is zeker een voordeel en iets om in gedachten te  houden.

 

Het is in elk geval verstandig om goed na te denken over wat je precies wilt. Je kunt ook altijd nog overwegen om een uitzendbureau in te schakelen, dat je begeleidt bij het zoeken naar een (bij)baan. Recruiters kunnen jou namelijk verder op weg helpen met het vinden van een passende (bij)baan waar je relevante werkervaring op kan doen of naar een (bij)baan met een redelijk salaris.

 

stage
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord