Posted by Rosa Kuijpers & filed under sollicitatie info, tips & trucs.

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek voor een leuke (bij)baan, moet je een belangrijke presentatie geven of wil je gewoon iemand overtuigen in een bepaalde situatie? Dan kun je dit op bepaalde manieren beïnvloeden. Bijvoorbeeld door een goed gebruik van je stem! Wij geven je tips.

 

1. Praatsnelheid

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je een praatsnelheid van 3,5 woorden per seconden hebt, je het meest overtuigend overkomt. Deze snelheid wordt aangeduid als een matige snelheid. Het komt over alsof je in een flow de woorden achter elkaar uitspreekt.

 

2. Geanimeerd schrikt af

Je kent ze wel, de verkopers die hun stem aanpassen aan de situatie. Ze vervormen hun stem wanneer ze tegen een oudere persoon of juist tegen een jongere persoon praten. Uit onderzoek blijkt dat dit juist averechts werkt, en dat dit zeker niet overtuigend overkomt.

 

3. Pauzes

Als je met bepaalde rust, en wat pauzes spreekt tijdens het gesprek, kom je zekerder over. Bovendien lijkt het niet alsof je een ingestudeerde tekst aan het opdreunen bent. Let wel op je balans! Wanneer je teveel rust neemt tussen je zinnen door, is dit ook niet prettig om naar te luisteren.

 

4. Haal diep adem

Voordat je een gesprek ingaat of een presentatie geeft, kan het helpen om eerst even diep adem te halen. Hierdoor ontspant jouw lichaam, en worden de zenuwen, die mogelijk aanwezig zijn, langzaam minder. Je kunt daarnaast rustig beginnen met jouw verhaal en bovengenoemde tips toepassen.

 

5. Lagere stem, hoger salaris

Een leuk weetje om mee af te sluiten: Het schijnt dat mannen met een lagere stem over het algemeen meer verdienen dan mensen met een hoog stemgeluid.

 

Mag jij op gesprek komen voor die ideale (bij)baan? Denk dan nog eens even aan deze tips en zorg ervoor dat met met veel enthousiasme en overtuiging overkomt. Wedden dat die baan de jouwe wordt?

 

stem
Bewaar deze info voor later:

One Response to “Met deze stem kom jij het meest gemotiveerd over”

  1. Han Zeelenberg

    Bedankt voor de tips! Ik vind sollicitaties echt verschrikkelijk. Maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer je met enthousiasme en plezier praat dat al het halve werk is!

Geef een antwoord