Posted by Sanne van den Brandt & filed under Gezondheid, studeren.

“Je studententijd is de mooiste tijd van je leven”, wordt altijd gezegd. En ik moet toegeven: Ik heb het inderdaad best naar mijn zin als student. Ik woon op kamers in onze altijd gezellige hoofdstad, volg een leuke studie, heb een leuke bijbaan en ga zo af en toe ook nog eens gezellig op stap met vrienden. En toch denk ook ik op sommige momenten: Student zijn sucks!

 

Altijd maar die druk

Toen ik in oktober vorig jaar het bericht zag dat driekwart van de studenten totaal uitgeput is, schrok ik wel behoorlijk. Laat het duidelijk zijn: vooral van het feit dat het percentage zó hoog was. Niet van het feit dat veel studenten doodop zijn. Ik kan het me goed voorstellen. De druk om te presteren is namelijk niet normaal hoog.

Goed, ik ben dan ook een perfectionistisch persoon. Als ik een tentamen heb, wil ik dat met goede cijfers halen, mijn huiswerk maak ik altijd keurig, en ik geloof dat ik nog nooit één deadline voor een project heb gemist. Ook op mijn bijbaan wil ik zo goed mogelijk presteren. Als ontspanning dans ik graag, maar ook dat wil ik dan wel weer zo goed mogelijk doen. Ik leg mezelf dus veel druk op om goed te presteren. Toch is dát vaak nog niet eens het grootste probleem.

 

Vakanties in Thailand en financiële stress

Prestatiedruk is er namelijk niet alleen op school en werk. Ook sociale druk is een belangrijke oorzaak van stress. Je moet en je zult iedere week minstens twee keer gaan stappen, want ‘dat doet een student’. Je moet toch genieten van je studentenleven? Bovendien rekenen je vrienden op je! Daarnaast wil je deze zomer ook per se zes weken op vakantie naar Thailand, omdat iedereen dat doet, en jij ook foto’s van een bounty-strand op je Instagram wilt kunnen plaatsen. Maar ja, dan moet je nog wel even flink werken, want je bankrekening staat nu nog in het rood. En help! Je moet de huur van je kamer voor deze maand nog betalen!

Al deze zaken malen de hele dag door je hoofd: ‘Ik heb morgen een tentamen en ik ken het niet goed. Oh, ik zou volgende week gaan stappen, maar heb dan een deadline dus dan kan ik eigenlijk helemaal niet. Maar shit, ik kan het nu echt niet meer maken om af te zeggen want iedereen rekent op me. Ik heb de huur nog niet betaald, moet mijn kamer nu echt dringend gaan poetsen…’ en ga zo maar door… Vind je het gek dat je het af en toe door de bomen het bos niet meer ziet en denkt: Student zijn sucks!

 

Jezelf vergelijken

De vraag die je jezelf continu stelt: ‘Hoe krijgen anderen dat toch voor elkaar?’ Hoe kan het dat zij wel van hun leven kunnen genieten, het altijd leuk lijken te hebben (en dan vooral op social media) en ook nog eens goed presteren? Geloof me: dat is niet zo. Er is zo’n taboe op het uiten van het feit dat het even niet zo lekker met je gaat, dat we echt zijn gaan geloven dat iedereen het alleen maar leuk heeft. Daardoor leg je jezelf dan nog meer druk op: ‘Ik MOET een leuk leven hebben! ALTIJD!’ En dat kan natuurlijk niet… Want ja: Sometimes, student zijn sucks!

 

Een burn out bij studenten: het komt voor!

Bij sommige studenten worden de druk en de stress zo erg dat ze een burn-out krijgen. En dat komt vaker voor dan je denkt! Probeer de signalen van een burn-out tijdig te herkennen. Ben je doodmoe, maar kun je ’s nachts niet slapen omdat je steeds maar ligt te malen? Kun je je heel slecht concentreren en heb je nergens zin in? Ga dan zo snel als je kunt naar de huisarts! Een burn-out is ernstig en vooral: het is niets om je voor te schamen. Je bent lang niet de enige!

Maar wat misschien nog wel het belangrijkst is: Laten we met z’n allen vooral eens bereid zijn om af en toe toe te geven: Het leven sucks! Student zijn sucks! Af en toe, niet altijd. We moeten natuurlijk niet vergeten dat er gelukkig ook nog leuke dingen in het (studenten)leven zijn! :)

 

student zijn sucks
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord