Posted by Sanne van den Brandt & filed under blogs, nieuws, studeren.

Studenten steken zich sinds de invoering van het leenstelsel steeds vaker en ook dieper in de schulden. Niet omdat ze het geld perse nodig hebben, maar vaak simpelweg omdat het kan. Er is onderzoek gedaan naar wat studenten allemaal weten van het lenen, waar ze hun geleende geld aan uitgeven en hoe ze denken over hun studieschuld.

Vakantie en auto’s, geen studie

Een ding is duidelijk, de studenten geven hun studiefinanciering aan een hoop verschillende dingen uit. Zo heeft ‘Follow the Money’ iemand geïnterviewd die jarenlang gebruik heeft gemaakt van de ‘bodemloze schatkist’ in Groningen (hoofdkantoor van DUO). Hij is ervan op vakantie geweest en hij heeft er zelfs een cabriolet van gekocht. Een aantal jaren later is de ex-student 33 jaar geworden en heeft hij een studieschuld van ongeveer 110 duizend euro. Dit heeft grote gevolgen, bijvoorbeeld bij het kopen van een huis wat nu zo goed als onmogelijk is.

Natuurlijk is dit geval een uitzondering, maar uit cijfers van RTL Nieuws bleek dat er in 2016 ruim 15.000 mensen in Nederland waren met een studieschuld boven de 50.000 euro. Sinds 2015, toen het kabinet het leenstelsel invoerde, lenen studenten steeds vaker en meer geld.

Studieschuld terugbetalen?

De schuldenberg van uitstaande studieleningen groeide de afgelopen jaren stevig door. Waar dit eind 2012 nog 12 miljard euro was, was dit eind 2015 bijna 16 miljard. Begin 2017 lag dit getal al boven de 17,5 miljard euro. Het aantal studenten nam in die periode minder snel toe, wat betekent dat de gemiddelde schulden per student nog harder gestegen zijn.

Besparen op vaste lasten

Om als student elke maand wat extra geld over te houden is het verstandig om de vaste lasten te vergelijken. Vooral online is dit zo gebeurd, en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen. Een website waar al deze diensten met elkaar vergeleken worden is Overstappen.nl. Of je nou op zoek bent naar een autoverzekering of een ander energiecontract, dat is hier te vinden. Ook vergelijken ze je zorgverzekering en je kunt zelfs sim only vergelijken. Overstappen.nl is het online vergelijkingsplatform van het land voor alle vaste lasten. Zo kun je gemakkelijk honderden euro’s per jaar besparen, fijn extraatje als student.

Studenten in de schulden
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord