Posted by Carolien de Blaaij & filed under tips & trucs, verzekering.

Een groot deel van de studenten zit krap bij kas. Logisch, want studeren is niet goedkoop. Zo betaal je flink wat collegegeld en misschien zit je zelfs wel op kamers. Daarnaast krijg je te maken met een aantal vaste kosten. Bij menig student gaat er dan ook meer uit dan er binnenkomt. Geldt dit ook voor jou? In samenwerking met het Zilveren Kruis, geven wij je vier tips om grip te houden op jouw financiën.

Met onze 4 tips leert deze student beter financiën te bewaken.

Tips om als student jouw budget te bewaken:

1. Let op jouw uitgaven

Er zijn tegenwoordig nog maar weinig studenten die flink wat geld op de bank hebben staan. Zodra er geld binnenkomt, gaat dit er vaak snel weer uit. Hierdoor wordt er (vrijwel) niets gespaard. Als je geen geld achter de hand hebt, kun je in de schulden komen. Je hebt dan namelijk geen geld om bijvoorbeeld een rekening te betalen.

Daarom is het belangrijk om jouw uitgaven zo laag mogelijk te houden. Voor veel studenten is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Vind je dit ook lastig? Breng dan eens in kaart hoeveel geld je uitgeeft en waar je dit aan uitgeeft. Dit zorgt voor bewustwording en bovendien helpt het jou om grip te houden op jouw financiën.  

2. Kies voor een studenten zorgverzekering

Net als de meeste andere Nederlanders krijg je als student ook te maken met vaste lasten. Een goed voorbeeld hiervan is jouw zorgverzekering. Hier betaal je namelijk iedere maand premie voor. Veel studenten kiezen voor een studenten zorgverzekering. Vaak regel je met een studenten zorgverzekering alles makkelijk online. Kies je voor zo’n verzekering? Dan krijg je vaak korting op de basisverzekering. Daarnaast geven veel zorgverzekeraars ook korting op aanvullende verzekeringen. Scheelt toch zo weer een paar tientjes per jaar.

Wil je jouw zorgkosten nog verder omlaag brengen? Overweeg dan om jouw eigen risico te verhogen. Het verplichte eigen risico is vastgesteld op 385 euro, maar je kunt dit verhogen naar maximaal 885 euro. Voordeel hiervan is dat jouw premie daalt. Kies je voor een studenten zorgverzekering van Zilveren Kruis? Dan bespaar je als snel twee tientjes per maand als je jouw eigen risico op maximaal zet. Je houdt meer geld over en dat komt jouw financiën ten goede.

3. Vraag toeslagen en tegemoetkomingen voor studenten aan

Tegenwoordig heb je als student geen recht meer op studiefinanciering. Met het nieuwe stelsel kunnen studenten wel gebruik maken van een lening. Dit moet je alleen wel weer (met rente) terugbetalen. Check daarom eerst of je mogelijk recht hebt op toeslagen en tegemoetkomingen, zoals een aanvullende beurs. Daarnaast heb je hoogstwaarschijnlijk ook recht op een studentenreisproduct, waardoor je op bepaalde dagen en/of tijden gratis kunt reizen met het openbaar vervoer. Ook kom je als student (waarschijnlijk) ook in aanmerking voor zorgtoeslag. Deze toeslag ontvang je maandelijks en gebruik je om jouw zorgkosten te drukken.

4. Zoek een bijbaantje naast je studie

Een bijbaan heeft veel voordelen. Zo zorgt het allereerst voor meer financiële ruimte. Ook hebben studentenbanen vaak gunstige tijden, zoals vroeg in de ochtend of laat in de avond. Op die manier heb je genoeg tijd voor je studie en verdien je tegelijkertijd extra geld. Verder is een bijbaan ook een goede manier om mensen te leren kennen. Wie weet maak je op deze manier wel nieuwe vrienden. Daarbij doe je op deze manier werkervaring op. Ook al is het misschien niet jouw droombaan: je laat aan je toekomstige werkgever zien dat je niet vies bent van hard werken. En inzet en motivatie wordt vaak net zo gewaardeerd als goede cijfers.

Bewaar deze info voor later: