Posted by Sanne van den Brandt & filed under blogs, studeren, tips & trucs.

De inschrijvingsdeadline voor nieuwe opleidingen komt er weer aan. En dat betekent dat er vanaf 1 mei weer een groot aantal studenten to be op zoek is naar een studentenkamer. De concurrentie voor dat ene felbegeerde plekje is moordend. Zeker in steden waar de kamernood groot is, zoals in Amsterdam of Utrecht. Wil jij de concurrentie te slim af zijn en die super chille studentenkamer vinden? Zo doe je dat!

 

Een studentenkamer vinden: zo doe je dat_verkleind!

 

 

Schrijf je op tijd in!

Weet jij nu al waar je wilt gaan studeren? Schrijf je dan meteen in bij zo veel mogelijk woningcorporaties en kamersites. Bij sommige organisaties werkt het namelijk zo dat mensen die langer ingeschreven staan, betere aanbiedingen krijgen. Af en toe kost dit geld, en je wilt hier natuurlijk niet al te veel geld aan kwijt zijn… Kies daarom zoveel mogelijk gratis sites uit, en een of een paar goede sites waarvoor je moet betalen. Lid worden van Facebookgroepen is ook een goede optie. Hartstikke gratis en veel kameraanbod.

Let op: er zijn ook verschillende oplichters actief op kamersites en in Facebookgroepen, die je vragen om inschrijvingsgeld, borg of huur te betalen, en die vervolgens niets meer van zich laten horen. Hier vind je zo’n voorbeeld. Let hier goed mee op want het kan je een hoop geld kosten!

 

Gebruik je netwerk

Plaats een origineel oproepje op Facebook en roep je vrienden op het zoveel mogelijk te delen. Wie weet heeft een van je vrienden wel net iemand in zijn of haar netwerk die van zijn of haar kamer af moet.

 

Verwacht niet te veel

Verwacht niet dat je voor een prijsje van €300 per maand een zo goed als nieuwe kamer van 25m2 in het centrum hebt. Dit kan namelijk nergens. Neem dus genoegen met wat minder, wil je snel een leuke studentenkamer vinden.

 

Hospiteren

Voor veel kamers dien je te hospiteren. Je reageert op een kamer met een origineel berichtje over jezelf, en een grappige foto of een leuk filmpje. Vervolgens wordt je hopelijk uitgenodigd voor een gesprek in het studentenhuis, vaak met een heleboel andere toekomstige studenten. Hier worden je dan allerlei vragen gesteld door de bewoners van het huis. Het lijkt eigenlijk een beetje op solliciteren. Probeer zo creatief mogelijk op de vragen te antwoorden, maar blijf in alle gevallen jezelf. Je moet straks wel een aantal jaren met deze huisgenoten samenwonen, dus het is belangrijk dat jullie ook echt goed ‘matchen’.

Sommige geluksvogels hebben na een keer hospiteren hun kamer al binnen, maar voor de meeste toekomstige studenten gaat dit niet op. 5, 10, 15 of meer dan 20 keer hospiteren: het is echt geen schande. Laat je hier dan ook niet door ontmoedigen.

 

Een studentenkamer vinden is echt geen makkie. Begin dus op tijd en heb geduld. Je zult zien dat het dan uiteindelijk wel goed komt. Veel succes!

Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord