Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, studeren, toekomst.

Ga jij volgend jaar studeren? Dan heb je vast al nagedacht over of je wel of niet bij een studentenvereniging wilt gaan. Studentenverenigingen zijn de laatste tijd natuurlijk niet zo positief in het nieuws geweest. Misschien leek het je eerst heel tof, maar begin je nu toch te twijfelen. Wij zetten de voor- en de nadelen voor je op een rijtje.

studentenvereniging

Wat is een studentenvereniging?

Let’s get to the point. Wat is nou eigenlijk een studentenvereniging en wat doe je daar? Studenten corps of gewoon ‘corps’ is een bekende bijnaam. Een studentenvereniging is simpelweg een vereniging van mensen die in dezelfde stad studeren. Deze mensen hoeven niet perse op dezelfde school of studie te studeren.

Bij een vereniging ga je natuurlijk veel stappen, maar ook andere leuke activiteiten doen. Denk hierbij aan vakanties, festivals en sporten. Vaak zijn er vaste avonden waarop activiteiten worden georganiseerd. Wel wordt er van je verwacht dat je vaak bij deze activiteiten aanwezig bent als je eenmaal lid bent van een vereniging.

Een ideale manier om snel nieuwe mensen te leren kennen! Lid zijn van een vereniging staat vooral voor veel plezier en een netwerk opbouwen.

De ontgroening is echter een ander verhaal… Het verschilt per vereniging hoe heftig deze is, maar je wordt wel geacht deze te voldoen. De verhalen over ontgroeningen zijn niet mis. Ook betaal je contributie voor een vereniging om alle activiteiten te bekostigen.

Hoe kies ik de juiste vereniging uit?

Er zijn verschillende soorten studentenverenigingen: van groot tot klein en van sport- tot muziekvereniging. Ook zijn er studieverenigingen. Hierbij is het wel de bedoeling dat je dezelfde studie doet als de andere leden van de vereniging. Denk er dus goed over na wat je leuk vindt en waar je interesses liggen. Op deze manier kun jij een leuke studentenvereniging uit kiezen. Kies een studentenvereniging uit die bij je past en geniet er vooral van!

Bij een studentenvereniging is ontgroening niet niks

De voordelen van lid zijn van een studentenvereniging

1. Je leert snel nieuwe mensen kennen

Wanneer je naar een andere stad verhuist vanwege je studie, ken je meestal nog maar weinig of geen mensen. Bij een studentenvereniging leer je snel nieuwe mensen kennen, waarmee je in de meeste gevallen ook nog eens heel hecht wordt. Vooral het samen zwoegen tijdens de ontgroening maakt je snel hecht. Je maakt er vrienden voor het leven!

2. Netwerken

Ja, dit is iets anders dan simpelweg nieuwe vrienden maken. Een voordeel van een studentenvereniging is ook het lange termijn denken. Bewust of onbewust maak jij kennissen die later in je carrière goed van pas kunnen komen. Als je van plan bent in de politiek of zakenwereld te gaan, is het altijd handig om ergens een ‘vriendje’ te hebben.

3. De feestjes

Need we say more? Er worden vaak feesten georganiseerd en eerlijk is eerlijk: die zijn vaak héél goed! Wij voelen nog steeds de kater. Ook weekendjes weg horen vaak bij het all-in pakket van studentenverenigingen.

3. Goed voor je cv

Wij zouden Studentenvacature.nl natuurlijk niet zijn, als we geen tips zouden geven om je cv eens lekker aan te vullen. Dat kan namelijk bij een studentenvereniging! Je eerste jaar is misschien nog niet zo geschikt om al in een commissie te gaan zitten. Alles is nog nieuw voor je, en je moet natuurlijk nog erg wennen aan je studie, de stad en de mensen.

Als tweedejaars en hoger raden we je (als je agenda het toelaat) zeker aan om je wel bij een commissie aan te sluiten of een bestuursjaar te doen. Toekomstige werkgevers vinden dit namelijk hartstikke interessant. Zo vind je straks gemakkelijker een baan.

De nadelen van lid zijn van een studentenvereniging

1. De ontgroening

De ontgroening: het is een van de eerste dingen waar je aan denkt bij een studentenvereniging, en meestal zijn dat geen positieve gedachtes. Van al die horrorverhalen over ontgroeningen van de laatste tijd, word je niet echt gerustgesteld.

Bij sommige studentenverenigingen zijn ontgroeningen ook echt heel heftig, dat kunnen we zeker niet ontkennen. De verhalen kennen we allemaal. Dit geldt echter niet voor alle studentenverenigingen.

Wil je graag bij een studentenvereniging maar ben je bang voor de ontgroening? Doe dan eerst goed vooronderzoek. Officieel mogen studenten vaak niet vertellen wat er tijdens ontgroeningen plaatsvindt, maar meestal kom je op het internet en via-via toch een heel eind en kun je je een vrij goed beeld vormen van wat er op de ontgroening van een bepaalde studentenvereniging gebeurt.

2. Het kost veel tijd en geld

Vaak zijn er een, twee en soms zelfs drie avonden per week waarop je verplicht naar de studentenvereniging moet komen. Pfoe. Daarnaast kosten al die feestjes en uitjes met de studentenvereniging veel geld. Dit is wel iets wat je moet overwegen, wanneer je bij een studentenvereniging wilt gaan. Het heeft namelijk hoogstwaarschijnlijk ook invloed op je studieresultaten.

Hier nog even extra voor de bonus. Dit artikel met fantastische foto’s van verenigingen tussen 1920-1940. Dát waren nog eens tijden. Ds, ben jij er al aan uit of jij je aan wilt sluiten? Yay of nay?

Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord