Posted by Rosa Kuijpers & filed under studeren, toekomst.

Volgende week gaan de studies weer van start. Je zal vast en zeker een druk leven tegemoet gaan. Vrienden, een leuke baan, een relatie en misschien ook nog veel sporten of andere hobby’s. Hoe ga je dit met elkaar combineren? Een studie combineren met een (bij)baan vergt energie en tijd. Een bijbaan naast je studie is overigens wel erg handig om een extra zakcentje te verdienen, je hoeft de lening niet op maximaal te zetten, en je kan bovendien op jezelf wonen met een extra inkomen.

 

Tips voor als je gaat werken naast je studie

De volgende punten zijn van groot belang als je een studie gaat combineren met een (bij)baan.

 

1. Zorg voor een goede planning

Het allerbelangrijkste om een studie en een bijbaan met elkaar te kunnen combineren is het maken van een goede planning. Met een strakke planning is het namelijk mogelijk om jouw colleges en werktijden met elkaar te kunnen combineren. Maak een planning zodat er geen overlap is van de contacturen van jouw studie en werktijden. Maak allereerst een lijst van alles wat je moet doen. Als een taak te groot is, deel je deze op in kleine, behapbare stukjes. Schrijf per onderdeel uit hoeveel uren/tijd je kwijt zal zijn aan de opdracht. Maak daarna een lijst met daarop alle data tot aan je deadlines. Schrijf achter iedere datum hoeveel uren je op die dag wilt besteden aan je studie. Tel dit bij elkaar op, en je weet hoeveel je wilt besteden aan je studie.

 

2. Een studiegerelateerde bijbaan

Ben jij nog op zoek naar een bijbaan, probeer dan te zoeken naar een baan dat aansluit bij jouw studie. Hierdoor doe je namelijk veel ervaring op, en bovendien staat het ontzettend goed op jouw cv. Volg jij bijvoorbeeld een studie in de richting van Marketing? Zoek dan ook naar een vacature voor een marketingfunctie waarbij je parttime vaardigheden uit kan voeren. Je zult merken dat je de lesstof die je tijdens jouw studie op doet gelijk in kan zetten, en tegelijkertijd van het werken ook veel leert wat je tijdens jouw studie weer goed kan gebruiken.

 

3. Plan voldoende rustmomenten in

Het leven bestaat uit meer dan alleen maar werken en studeren. Het zal vast en zeker zwaar worden en veel tijd en energie kosten, dus zorg voor voldoende rust. Je partner en vrienden zullen het fijn vinden je af en toe nog eens te zien. Ook voor jou zelf is het goed af en toe met je neus uit de boeken te komen en buiten een frisse neus te halen of een rondje te gaat hardlopen.

 

studie en werk combineren
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord