Posted by Carolien de Blaaij & filed under blogs, sollicitatie info, tips & trucs.

Het is vandaag de Europese dag van de Talen! Dit is een initiatief van de Europese Commissie en de Raad van Europa om mensen aan te moedigen verschillende talen te leren. Eerder schreven we al dat de beheersing van een buitenlandse taal ook goed van pas kan komen binnen bepaalde (bij)banen (voornamelijk in internationale bedrijven), en daarom een welkome skill is op je CV. Maar aan welke van de 6500 verschillende talen die er op de wereld worden gesproken heb je nu het meest? Wij leggen uit welke taal leren het nuttigste is.

Welke taal leren als je goed in de arbeidsmarkt wilt liggen? Wij leggen het uit

Welke taal leren het nuttigste is:

1. Engels

Tja, het is en blijft de meest gesproken ter wereld: Engels. Voor meer dan 400 miljoen mensen is Engels de moedertaal en daarnaast beheersen nog eens 700 miljoen mensen de Engelse taal goed. Dit zijn dus in totaal meer dan 1 miljard mensen die Engels spreken! Bovendien is ongeveer drie kwart van het wereldwijde mailverkeer in het Engels. Niet zo raar dus, dat jouw leraar Engels op de middelbare school steeds maar weer bleef hameren op het verschil tussen de past simple en de present perfect.

2. Chinees (Mandarijn)

Met bijna 1,4 miljard inwoners is China een interessant afzetmarkt; ook voor veel Nederlandse bedrijven. Het Mandarijn is de belangrijkste taal in China, met meer dan 1 miljard sprekers. Het moge duidelijk zijn: als je deze taal beheerst, ben je voor internationale bedrijven een ontzettend interessante aanwinst binnen hun bedrijf en de kans is dan ook groot dat je als Chinees-sprekende snel een (bij)baan vindt. Maar let op: Mandarijn is wel vreselijk moeilijk om te leren, voornamelijk vanwege de complexe klanken die voor Westerlingen moeilijk uit te spreken zijn.

3. Frans

Frans is lang de belangrijkste taal ter wereld geweest, maar is uiteindelijk verdreven door het Engels. En hoewel Frans op dit moment niet eens in de top 5 staat van meest gesproken talen ter wereld, is het toch een heel handige taal om te kennen. Het is na het Engels namelijk nog steeds de invloedrijkste taal ter wereld en het is een officiële taal in 29 landen. Verder groeit het aantal Franstaligen ontzettend snel; sneller dan het aantal mensen dat  Engels of Mandarijn spreekt.

4. Spaans

Spaans wordt door bijna 500 miljoen mensen als moedertaal gesproken; in Spanje, maar ook in een behoorlijk aantal Latijns-Amerikaanse landen. Voor bedrijven die hier zaken doen, is het altijd handig als jij een behoorlijk woordje Spaans spreekt en daarnaast kan het natuurlijk ook op vakantie zeker van pas komen.

5. Arabisch

Arabisch is natuurlijk de taal van de Islam, en dat is een van de redenen dat ze zoveel gesproken wordt. Het is een officiële taal in 25 landen, waaronder Saoedi-Arabië, Egypte, Marokko, Israël en Tunesië. Bijzonder aan het Arabisch is bovendien dat meer mensen het als tweede taal beheersen, dan als eerste taal. Naar schatting zijn er in totaal ongeveer 300 miljoen mensen ter wereld die Arabisch spreken.

6. Russisch

Als jij bij een bedrijf aan de slag wilt dat veel zaken doet in Oost-Europa dan heb jij zeker een streepje voor met solliciteren voor een baan als je het Russisch beheert. Russisch is namelijk niet alleen de officiële taal in Rusland, maar ook in Wit-Rusland, Kazakhstan en Kyrgyzstan. Daarnaast wordt het veel gesproken in landen als Oekraïne, Litouwen, Moldavië, Estland en Letland. In totaal spreken ongeveer 270 miljoen mensen Russisch.

7. Portugees

Portugees wordt natuurlijk gesproken in Portugal, maar ook in bijvoorbeeld Mozambique, Kaap-Verdië, Angola en Brazilië. Vanuit bedrijfsoogpunt is vooral Brazilië een interessante, opkomende economie. Daarnaast is het Portugees interessant omdat het door relatief weinig mensen als taal naast de moedertaal gesproken wordt: Portugees wordt in totaal door ongeveer 230 miljoen mensen gesproken, en minder dan 10 procent daarvan heeft het Portugees niet als moedertaal. Als jij Portugees als tweede taal spreekt, zul je dus zeker opvallen bij sollicitaties!

8. Duits

Duits staat, met 120 miljoen sprekers, niet in de top 10 van meest gesproken talen ter wereld. Toch kan het heel interessant zijn om het Duits goed te beheersen, zeker voor Nederlanders. Duitsland is natuurlijk ons buurland en ieder jaar komen er ontzettend veel Duitse toeristen naar Nederland. Daarnaast heeft Duitsland een van de sterkste economieën van de wereld, waardoor het ook vanuit economisch opzicht voor bedrijven een interessante optie is om samenwerkingen aan te gaan met Duitse bedrijven.

En, heb je kunnen besluiten welke taal leren voor jou het meest van nut is? Er is een groot aanbod aan (online) cursussen voor het leren van een taal. Daarnaast is het ook aan te bevelen om te gaan studeren of stagelopen in het buitenland of om op taalreis te gaan: je leert de taal snel spreken, het staat goed op je CV en je als je terugkomt ben je een geweldige ervaring rijker. Viel Glück!

Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord