Posted by Carolien de Blaaij & filed under arbeidsmarkt, blogs, opmerkelijk.

De laatste tijd staat werken vanuit huis volop in de schijnwerpers. Zelfs online sollicitatiegesprekken zijn niet meer uit de arbeidsmarkt weg te denken. Ook voor studenten zijn er verschillende mogelijkheden om thuis te werken: hierdoor wordt jouw bijbaan vaak nóg flexibeler. Ook wij zien steeds meer vacatures voorbij komen waarbij thuiswerken als studentenjob mogelijk is. Twijfel jij nog? Dit zijn vier voordelen van thuiswerk voor studenten.

Populairste thuiswerk vacatures

Laat je niet gek maken door allerlei thuiswerk websites. Het aanbod is groot, maar het liefst werk je bij een betrouwbare opdrachtgever. Op Studentenvacature.nl zien we deze banen gelukkig steeds vaker voorbij komen. Wat wij vooral naar op zoek mogen, zijn functies voor klantenservice medewerker, social media specialist of data entry medewerker. Andere bekende opties voor thuiswerk zijn software developer, enquêteur of copywriter.

Schrijf en spreek jij perfect Engels? Er is internationeel veel vraag naar Engels docenten of huiswerkbegeleiders. Je geeft dan via Skype les aan jouw eigen groep studenten. Meestal zijn dit één-op-één-lessen en werk je als zelfstandige.

Als student thuiswerken? Thuiswerk vacatures zijn best te vinden, maar past het ook bij jou?

Voordelen van thuiswerken voor studenten:

1. Geen reistijd

Door vanuit huis te werken hoef je niet naar kantoor te reizen en weer naar huis. Hierdoor bespaar je al snel een uur per dag en hou je meer vrije tijd over. Zeker als je een veeleisende studie volgt is deze extra tijd zeer welkom. Daarnaast kun je een bijbaan vanuit huis vaak erg flexibel indelen omdat je bij verschillende bedrijven zelf je werktijden kiest.

Vind jij het bijvoorbeeld prettig om ’s ochtends vroeg direct te beginnen of werk je juist liever in de avonduren? De kans is groot dat je met de juiste bijbaan vanuit huis kunt werken op de uren die jou goed liggen.

Thuiswerken vergemakkelijkt de combinatie tussen privéleven en werk, omdat je bijvoorbeeld gewoon thuis bent om een pakketje aan te nemen en tussendoor alvast de boodschappen kunt halen voor het avondeten.

2. Thuiswerken is efficiënt

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat de uren die thuis worden gewerkt efficiënter worden besteed dan op kantoor. De meeste mensen verzetten meer werk vanuit huis dan op kantoor, terwijl er ook mensen zijn die ervoor kiezen om wat korter te werken. Toch doen ze in deze tijd wel dezelfde hoeveelheid werk. Op kantoor zijn er namelijk veel afleidingen van collega’s, vergaderingen, brainstormsessies en ga zo maar door.

Aan de andere kant is het als student juist ook leuk om hier ervaring mee op te doen. Je kunt vragen aan de werkgever of je bijvoorbeeld één keer per week wel op kantoor kunt werken, zodat je ook je netwerk kunt verbreiden.

3. Je hebt er weinig voor nodig

Je hebt maar weinig nodig om thuis te werken. Goed internet is hierbij wel een vereiste. Ga daarom eens je internet vergelijken om te zien of er qua kosten en snelheid verbeteringen mogelijk zijn. Verder heb je nog een bureautje, een goede bureaustoel en een laptop of computer nodig en je bent klaar om aan de slag te gaan.

Afhankelijk van je werkgever krijg je bepaalde kosten gewoon vergoed: bijvoorbeeld een headset als je voor je werk goed verstaanbaar moet zijn aan de telefoon. Tijdens je sollicitatiegesprek kun je ook over dit soort voorwaarden onderhandelen.

4. Tijd zat voor een sociaal leven

Je studententijd bestaat natuurlijk uit meer dan alleen studeren en werken, ook al staat het uitgaansleven nu even op pauze. Zo ga je waarschijnlijk regelmatig stappen, naar huisfeestjes, ben je lid van een studentenvereniging of date je er op los. Het is dan wel zo lekker als je een bijbaan hebt die past bij jouw leven, zodat je bijvoorbeeld niet al om 7 uur je wekker moet zetten na een avondje doorhalen, maar een paar uur later kunt beginnen.

Wat denk je, is thuiswerken iets voor jou? Of denk je het persoonlijke contact met collega’s te missen?

Bewaar deze info voor later: