Posted by Carolien de Blaaij & filed under tips & trucs, vakantie, zomer.

Eind augustus doet elk jaar weer een beetje pijn: half Nederland moet weer aan het werk of richting de collegezaal. De één heeft hier meer zin in dan de ander. De vakantieblues is real.

Het grootste deel van de werknemers voelt zich na een vakantie goed uitgerust, als herboren en heeft veel zin weer aan de slag te gaan op kantoor. Een derde staat echter niet te springen om het kantoorleven weer op te pakken: sommigen gaan zelfs met lood in schoenen weer aan het werk. Wie na de vakantie veel moeite heeft met het opstarten en last heeft van moeheid, gebrek aan concentratie, somberheid en geïrriteerdheid lijdt aan het Post Holiday Syndrome. Dat klinkt drastisch en ernstig, maar het komt erop neer dat deze werknemers moeite ervaren met het opstarten na de vakantie. Wat doe je hieraan? Wij geven tips!

1. Vakantiegewoonten

Het helpt om tussen de vakantiedagen en de werkdagen, een aantal vrije dagen te plannen, om te kunnen acclimatiseren. Ook kan het helpen om de vakantiegewoonten nog wat langer vast te houden. Heb jij veel gewandeld of gedanst in de vakantie? Blijf dit dan doen! Of houd het vakantiegevoel vast door na je werk te gaan borrelen of naar het strand te gaan. Een andere tip is om de televisie uit te laten. De meeste mensen kijken tijdens hun vakantie minder televisie. Ga hiermee door wanneer je weer aan het werk gaat.

2. Tijd voor een andere baan?

Het is vrij normaal dat je na de vakantie niet zoveel zin hebt om aan de slag te gaan. Houd het sombere gevoel aan? Zie dit dan als een signaal dat er structureel iets niet klopt. Misschien dat het tijd is om op zoek te gaan naar een nieuwe (bij)baan. Of misschien moet je met je baas gaan praten over een eventueel nieuwe taak of functie binnen het bedrijf.

3. Chat en lunch buiten de deur

De schoolvakanties zijn bijna ten einde maar voor bedrijven met veel werknemers zonder kinderen begint nu de uittocht. Kom je terug van je vakantie vol verhalen en ambitie, kun je ze met niemand delen. In tijden dat iedereen met vakantie is lijkt het kantoor wel een klooster. Stille kantoren zijn dodelijk voor je werktempo en tevens voor je werkmotivatie. Zet de radio zacht aan om de stilte te verbreken en plan een lunchafspraak buiten de deur in.

En als laatste tip; bedenk dat je door middel van meer werken weer kan sparen voor een nieuwe vakantie, misschien wel om er tijdens de wintermaanden een weekje tussenuit te piepen. Dat motiveert!

Vakantie
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord