Posted by Ilja Dijkstra & filed under blogs, studeren, tips & trucs, toekomst.

Het is bijna zover. Het leventje als student is bijna voorbij, jouw diploma heb je bijna op zak en het werkleven kan beginnen. Velen hebben deze periode al doorstaan en zijn door vallen en opstaan wijzer geworden over hoe je deze periode het beste kunt doorlopen. Hier dus wat tips voor de bijna afgestudeerden onder ons:

 

1. Kijk verder dan titels

Sommige studenten willen graag werken bij de grootste bedrijven. Ze willen onderin die bedrijven beginnen en vervolgens de ladder beklimmen en hogerop komen. Vraag jezelf eerst eens af of dit is wat jij echt wilt, want de studenten die nu afstuderen moeten nog 50  jaar werken. Grijp kansen waar jij achter staat. Kijk ook eens naar kleinere bedrijven en start ups waar jij veel kunt leren en waarschijnlijk eerder een baan met verantwoordelijkheden krijgt.

 

2. Wees niet bang om fouten te maken

Fouten maken is menselijk. Je kunt ervan leren, je ontwikkelt jezelf en komt weer sterker terug na het maken van een fout. Wees daarom niet bang om fouten te maken. Durf die sprong in het diepe te maken, om er daarna sterker uit te komen. Iedereen maakt fouten en dus zul  jij tijdens een eerste (bij)baan ook zeker je fouten maken. Wees hier niet bang voor en probeer het als een leerproces te zien.

 

3. Leef nu

Natuurlijk denk jij na over jouw toekomst, maar vergeet niet dat jij nu nog even kunt genieten van het studentenleven. Leef in het hier en nu en geniet van ieder moment. De laatste fase van jouw studie vliegt namelijk voorbij en je bent aan het werk voordat je het weet.

 

4. Zeg ja

Tijdens de periode van afstuderen zijn er genoeg carrière evenementen waar je bij aanwezig kunt zijn. Het kan spannend zijn om naar zulke evenementen of netwerkborrels te gaan, maar als iemand je uitnodigt, zeg dan ja! Wie weet ontmoet je daar wel jouw toekomstige collega’s.

 

5. Twijfel niet aan jezelf

Zelfvertrouwen is één van de belangrijkste dingen tijdens het zoeken van een baan. Twijfel niet aan jezelf en ga volledig voor jouw droombaan. Wanneer jij twijfelt aan jezelf, merken recruiters of opdrachtgevers dit aan jou tijdens een sollicitatiegesprek en vermindert dit de kans op een (bij)baan. Twijfel is nergens voor nodig, zeker niet als jij een diploma op zak hebt en wat werkervaring hebt op gedaan tijdens je studie. Veel bedrijven zijn juist op zoek naar net afgestudeerden, aangezien zij hen waarschijnlijk weer van nieuwe kennis kunnen voorzien.

 

afgestudeerden
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord