Posted by Sanne van den Brandt & filed under studeren, tips & trucs.

Zit jij in het laatste jaar van je studie? Dan is de kans groot dat je nu (bijna) gaat beginnen met het schrijven van je afstudeerscriptie. Dit is een groot project, en er gaat veel tijd en energie inzitten. Best wel spannend dus!  Wij geven je een aantal tips voor het schrijven van een scriptie:

 

1. Het onderwerp

Een goed en leuk onderwerp bedenken is vaak een van de moeilijkste dingen aan het schrijven van een scriptie. Het onderwerp moet voor je opleiding waarschijnlijk aan bepaalde eisen voldoen, en daarnaast is het ook nog eens belangrijk dat je het een leuk onderwerp vindt. Je gaat namelijk maanden lang met dit onderwerp aan de slag. Dan moet het je natuurlijk wel een beetje interesseren!

 

2. Plannen

Je hoort het waarschijnlijk al je hele schoolcarrière: plannen in ontzettend belangrijk. Grote kans dat jij altijd dacht: ‘Wat een onzin! Ik schrijf al mijn verslagen in één dag (of nacht natuurlijk)’. Voor je scriptie kunnen we je uit die droom helpen: Dat gaat nu niet lukken! Een scriptie schrijven kost echt veel tijd en bovendien zul je meestal onderzoek moeten doen, waar je zeker een aantal weken (of maanden) voor nodig hebt. En dat zit je ook nog met je bijbaan en je hobby’s! Begin dus op tijd en houd je zo goed als je kunt aan je planning! Plan bovendien ook momenten van ontspanning in. Anders word je gillend gek.

 

3. Maak gebruik van je begeleider of supervisor

Op de meeste scholen/ universiteiten krijgen studenten voor hun scriptie een begeleider of supervisor aangewezen. Dit is meestal een docent of professor die veel af weet van het onderwerp waarover jij je scriptie schrijft. Een expert dus! Maak gebruik van zijn of haar expertise! Plan regelmatig meetings met je supervisor, leg hem of haar je werk voor, en vraag feedback. Dit zal je uiteindelijke scriptie alleen maar beter maken. Je kunt meestal ook bij je begeleider of supervisor terecht voor meer algemene vragen over het schrijven van een scriptie.

 

4. Houd je bronnenlijst direct bij!

Bij iedere scriptie is een bronnenlijst verplicht. Het is dan ook handig als je, op het moment dat je een bron toevoegt in je scriptie, deze meteen  ook toevoegt in je bronnenlijst. Dit scheelt je een hoop tijd en stress aan het eind, vlak voordat je je scriptie moet inleveren. Een tool die helpt bij het bijhouden van bronnen is Mendeley. Een échte aanrader!

 

5. Houd contact met je studiegenoten

Het schrijven van een scriptie kan best een beetje eenzaam zijn. Vaak heb je geen of nog maar weinig lessen, en dus zie je weinig klas- of studiegenoten gedurende die periode. Spreek af en toe eens met ze af. Je kunt samen sparren over bepaalde zaken waar je niet zo zeker van bent, en ze kunnen je nieuwe inzichten geven. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon hartstikke gezellig!

 

6. Vraag feedback aan anderen

Als op het eind je scriptie helemaal af is, vraag dan aan je ouders, je broers of zussen, je vrienden of je studiegenoten of zij je scriptie willen lezen. Vraag of ze willen letten op spellingfouten (die sluipen er nu eenmaal in, hoe goed je je scriptie ook nakijkt) en of ze alles goed kunnen volgen. Plan tijd in om hun feedback nog te verwerken en wat laatste aanpassingen te doen.

 

Met deze tips voor het schrijven van een scriptie moet het vast en zeker goed komen. Rest ons nog te zeggen: Veel succes met het schrijven ervan!

 

Heb jij nog tips voor het schrijven van een scriptie? Deel ze dan hieronder!

 

tips voor het schrijven van een scriptie
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord