Posted by Sanne van den Brandt & filed under blogs, stage.

Bij vrijwel iedere opleiding is het tegenwoordig een vereiste: het doen van één of meerdere stages. Helaas bestaan stages vaak uit hard werken, zonder dat je er ook maar een cent voor betaald krijgt. Voor veel studenten is dit een groot probleem, aangezien stages vaak fulltime zijn, waardoor het moeilijk is om er een betaalde (bij)baan naast te doen. Hoe zorg jij ervoor dat jij een betaalde stage bemachtigd?

 

De sector

De opleiding die je doet heeft veel invloed op de kans die je hebt om een (goed)betaalde stage te vinden. Doe je bijvoorbeeld een opleiding die zich richt op de culturele sector? Verwacht dan geen goudmijntje! Deze sector bestaat namelijk voor een groot gedeelte uit non-profit bedrijven, waarbinnen het niet gebruikelijk is om stagevergoedingen te verstrekken. Ook bij commerciële, culturele bedrijven worden stagevergoedingen niet vaak gegeven, hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel zijn.

 

Studeer je rechten? Dan is de kans op een méér dan leuke stagevergoedingen een stuk reëler! In de juridische sector zijn goedbetaalde stages namelijk vrij gebruikelijk. Dit geldt ook voor banen bij de overheid (NRC, 2016).

 

Zorg er voor dat je, voordat je gaat onderhandelen over een stagevergoeding, weet wat er gebruikelijk is binnen de sector. Zo zet je nooit te laag of te hoog in.

 

De onderhandelingen

Wanneer ga je onderhandelen over een stagevergoeding? Doe je dit al tijdens je sollicitatiegesprek of pas als je de stageplaats hebt gekregen? Dit is altijd een moeilijke keuze en vaak kun je het best zelf aanvoelen of het verstandig is om tijdens een sollicitatiegesprek over een vergoeding te beginnen. In de meeste gevallen zal dit geen probleem zijn en kun je gerust eens vragen of je een stagevergoeding krijgt. Het is uiteraard wel belangrijk om beleefd te blijven.

 

Krijg je niets of vind je de stagevergoeding eigenlijk te laag (als je het vergelijkt met de bedragen voor andere stages in jouw sector)? Je kunt voorzichtig eens benadrukken dat de gemiddelde bedragen voor stagiaires met jouw opleiding(sniveau) wel iets hoger liggen. Leg uit dat je veel tijd in je stage gaat steken, dat je hard zult werken en dat je voor het bedrijf zeker een nuttige aanwinst zult zijn. Je kunt ook zeggen dat er door je stage geen tijd overblijft voor een (bij)baan, en dat jij toch de huur van je kamer zult moeten betalen. Dit geeft natuurlijk geen garanties, maar een ‘nee’ heb je, en een ‘ja’ kun je krijgen, toch? Ook hier is het natuurlijk weer van belang dat je wel beleefd blijft.

 

Wat je vooral niet moet doen

Blijf niet het hele sollicitatiegesprek doorgaan over salaris. Je kunt het kort aanstippen, maar je wilt niet overkomen als een geldwolf. Als een bedrijf niet openstaat voor een hoger salaris, zal lang doorzeuren hier waarschijnlijk niets aan veranderen. Sterker nog: het zou zomaar kunnen dat men om die reden voor een andere kandidaat kiest. En dan heb je niet alleen geen betaalde stage, maar helemaal geen stage!

 

betaalde stage
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord