Posted by Ilja Dijkstra & filed under blogs, sollicitatie info, tips & trucs.

Een sollicitatiegesprek voeren is voor veel mensen best spannend. Toch is er een manier om je zenuwen onder controle te houden: het treffen van de juiste voorbereidingen voor een sollicitatiegesprek. Je hebt immers voor een deel zelf invloed op het verloop van het gesprek. Je kunt van alles voorbereiden, zodat jij zonder al te veel zenuwen de recruiter kunt overtuigen dat jij de meest geschikte persoon bent voor de functie.

 

1. IJzersterke motivatiebrief

Het sollicitatieproces begint al bij het schrijven van je motivatiebrief. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit niet alleen maar een toelichting van je cv. Je motivatiebrief moet écht iets toevoegen. Er moet duidelijk uit jouw motivatiebrief blijken dat jij geschikt bent door voorbeelden van jouw werkzaamheden aan te dragen. Daarnaast moet ook enthousiasme over het bedrijf tussen de regels door te lezen zijn.

 

2. Voorbereiding

Doe research voordat jij naar een sollicitatiegesprek gaat. Zoek de interviewer op op LinkedIn, zodat jij weet wie er straks aan de andere kant van de tafel zit. Daarnaast moet je natuurlijk altijd de website van de organisatie goed doornemen en het laatste nieuws of successen van de organisatie kennen. Naast deze voorbereiding is ook het uitstippelen van de route en reistijd naar de locatie van je gesprek heel belangrijk! Wees altijd op tijd voor jouw sollicitatiegesprek, dan ben je al een stap dichterbij de baan waarvoor je komt.

 

3. Controleer jouw telefoon

Het eerste wat jij doet voordat jij het gebouw binnenstapt, is controleren of jouw telefoon op stil staat. Niets staat zo ongeïnteresseerd of onprofessioneel als wanneer je telefoon afgaat tijdens een sollicitatiegesprek. Het lijkt vanzelfsprekend, maar het gebeurt vaker dan je denkt!

 

4. Stel vragen

Een stukje voorbereiding is ook het bedenken van goede vragen. Wanneer een interviewer aan jou vraagt of jij nog vragen hebt, moet je die kans grijpen. Laat zien dat jij geïnteresseerd bent in de organisatie door de juiste vragen te stellen.

 

5. Wees jezelf

Ondanks dat jij misschien heel zenuwachtig kunt zijn voor een sollicitatiegesprek, moet jij altijd jezelf blijven. Blijf kalm en probeer jouw zenuwen te onderdrukken door diep adem te halen. Je bent al uitgenodigd voor een gesprek, dus de interviewer is echt geïnteresseerd in jou.

 

Wanneer jij aan het solliciteren bent, onthoud deze tips betreffende voorbereidingen voor een sollicitatiegesprek dan goed. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarnaast wil de interviewer jou als persoon ook leren kennen, dus doe je niet anders voor en blijf lekker jezelf.

 

voorbereidingen voor een sollicitatiegesprek
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord