Posted by Jacinta Stuifbergen & filed under nieuws, studeren.

Ga jij aan een nieuwe studie beginnen of start jij in je volgende schooljaar? Dan heb jij zeker te maken met het leenstelsel voor jouw studie. Dit leenstelsel geldt niet voor diegene die nog in het oude stelsel van de studiefinanciering vallen. Hoe werkt dit leenstelsel nou? Wij leggen alles uit.

 

Studiefinanciering mbo

Ben jij tussen de 18 en 30 jaar? Dan heb jij recht op een basisbeurs. Als jij binnen 10 jaar jouw studie behaald, dan wordt deze beurs omgezet in een gift. Doe je er langer over dan 10 jaar? Dan moet je alles terugbetalen. Dit wordt ook wel de prestatiebeurs genoemd. Hoe hoog het bedrag is wat jij maandelijks ontvangt hangt af van jouw woonsituatie. Als jij uit huis woont krijg jij per maand meer dan als je nog thuis woont. Verdienen jouw ouders nou samen minder dan €46.000 bruto per jaar? Dan heb jij ook nog recht op een aanvullende beurs. Dit wordt omgezet in een gift zodra de studie is behaald. Mbo-studenten met niveau 1 en 2 hebben zolang zij staan ingeschreven voor de opleiding recht op studiefinanciering. Niveau 3 en 4 hebben maximaal 4 jaar recht op deze studiefinanciering.

 

Studiefinanciering hbo

Er is een hoop gediscussieerd voordat de´nieuwe´ studiefinanciering tot stand is gekomen. De meningen zijn hier namelijk nogal over verdeeld. De huidige studiefinanciering is een leenstelsel. Dit betekent dat je er voor kunt kiezen jouw studie te financieren door middel van een lening. Het geleende geld plus rente dien je binnen 35 na jouw behaalde studie terug te betalen. Het bedrag is voor iedere student hetzelfde, jouw woonsituatie maakt dus niks meer uit. Wel kun je nog kans maken op een aanvullende beurs zodra jouw ouders samen minder dan €46.000 bruto per jaar verdienen. Dit wordt in een gift omgezet zodra de studie is behaald.

 

OV-Chipkaart

Mbo-studenten die een studie volgen op niveau 1 en 2 hebben recht op een reisproduct zolang zij staan ingeschreven. Niveau 3 en 4 hebben recht op dit reisproduct naar de officiële duur van hun studie + 3 jaar. Ook hbo-studenten hebben recht op een reisproduct. Hier hebben zij zolang hun studie officieel duurt recht op.

Recent is het leenstelsel negatief in het nieuws gekomen. Lees hier het artikel over verdere ontwikkelingen.

 

Uitleg leenstelsel
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord