Posted by Dennis Kalmeijer & filed under arbeidsmarkt, horeca, tips & trucs.

restaurant

Veel studenten hebben tijdens hun stage of school een extra bijbaantje. Zo’n bijbaan is vaak op oproepkracht en kan heel verschillend zijn. Een populaire bijbaan onder de studenten is de horeca. De horeca is heel breed en kan gaan over de bediening of in de keuken. Maar ben jij zelf ook wel geschikt voor de horeca? Wij hebben voor jou alle vaardigheden die je moet beheersen om in de horeca te werken opgezocht en op een rij gezet.

Aanpassingsvermogen

Allereerst moet je een goed aanpassingsvermogen hebben. In de horeca is het elke dag anders en kan er elk moment een situatie ontstaan waar jij op in moet spelen. Er kan namelijk een ontevreden gast naar jou toekomen en je helemaal uitschelden. Op zulke momenten moet je goed weten wat je wel en niet kan zeggen en welke acties je moet ondernemen. Als jij geen aanpassingsvermogen hebt, kan je hier niet mee om gaan.

Collegialiteit/samenwerken

In de horeca werk je veel samen. Er zijn veel verschillende functies binnen een bedrijf die goed met elkaar samen moet werken. Daarom is het belangrijk dat je goed samen kan werken en collegiaal bent. Dat houd in dat je een stapje harder voor je collega’s loopt en helpt waar dat kan. Uiteindelijk zal je het toch met elkaar moeten doen, dus is het fijn als je elkaar zoveel mogelijk helpt.

Diversiteit

In de horeca werken er veel verschillende soorten mensen, culturen en leeftijden. Het is van groot belang dat je daar goed mee kunt omgaan en deze diversiteit kunt hanteren. Het zijn jouw collega’s en daar zal je mee moeten samenwerken.

Flexibiliteit

Ook moet je erg flexibel zijn. In de horeca maak je lange dagen en werken studenten vaak als oproepkracht. Het kan zijn dat je onverwachts toch moet werken of juist wordt afgebeld. Hier moet je van tevoren altijd wel rekening mee houden. Soms is dit lastig, omdat je wel afspraken maakt buiten het werken om. Toch gaan ze ervanuit dat jij flexibel bent en kan werken wanneer zij dat willen.

Sociaal

Als laatste moet je natuurlijk erg sociaal zijn. Je bent constant in contact met mensen en zal ten kosten van alles aardig moeten blijven. Mensen komen bij jou eten of drinken en betalen ook voor de beleving. Als jij het niet leuk vind om met veel mensen in contact te komen en kan jij niet goed aardig blijven in bepaalde situaties? Dan is de horeca waarschijnlijk niks voor jou. Mensen gaan daar wel vanuit dus daarom is het noodzakelijk dat jij het leuk vind om met mensen te werken!

Lijkt het jou nou geweldig om in de horeca te werken en zoek je nog een leuke baan? Kijk snel op onze website en schrijf je gratis in. Wij helpen jou met zoeken naar een leuke passende baan!

Bewaar deze info voor later: