Posted by Jacinta Stuifbergen & filed under arbeidsmarkt, branches, horeca, vakantie.

Met Goede vrijdag en Pasen afgelopen weekend als aftrap, is de reeks van vrije feestdagen begonnen. Althans, krijg jij wel vrij met deze dagen? Rondom deze dagen heerst veel onduidelijkheid en vragen over verlof. Lees hier meer over wat jij wilt weten over de regels rondom deze feestdagen.

Verlofregeling rondom de feestdagen

Cao

Valt zo’n feestdag net als jij moet werken? Yes! Betekent dit dan meteen dat jij vrij bent? Helaas moeten wij je teleurstellen, want dit is meestal niet zo. Hoe weet jij dan of en wanneer je vrij bent? Helaas staan er geen regels over verlof regelingen voor deze feestdagen in de wet. Er is geen wettelijk recht die zegt wanneer je baas verplicht is om je een vrije dag te geven. De overheid heeft hier niks over te zeggen. Deze worden bepaald door een cao en kan dus per bedrijf en sector verschillen. Wil jij dus weten of je een vrije dag hebt? Raadpleeg dan jouw geldende cao of vraag je leidinggevende hiernaar. Ben jij helaas genoodzaakt om te werken? Bepaalde sectoren gaan altijd door, bijvoorbeeld de zorg en horeca sector. Alsnog kan jij dan wel kans maken om hierover een extra toeslag te krijgen. Nogmaals, check hiervoor even jouw cao of vraag je leidinggevende.

 

Feestdagenoverzicht 2019

De feestdagen worden onderverdeeld tussen nationale feestdagen en wettelijk erkende feestdagen.

De eerstvolgende nationale feestdagen die nog komen zijn:

Koningsdag (zaterdag 27 april)
Bevrijdingsdag (zondag 5 mei)
Voor Bevrijdingsdag is er de regel dat het om de 5 jaar als vrije dag wordt gerekend. Het eerstvolgende jaar dat het als vrije dag wordt gerekend is in 2020.

De eerstvolgende algemeen erkende feestdagen die nog komen zijn:
Hemelvaartsdag (donderdag 30 mei)
Tweede Pinksterdag (maandag 10 juni)

Het is dus lastig om jou een concreet beeld te geven van jouw vrije dagen. Maar bij de meeste bedrijven (buiten de zorg- en horecasector om) krijg je wel vrij op deze feestdagen, want waarschijnlijk wilt de baas ook gewoon vrij. Wil jij juist wel werken rondom de feestdagen? Check dan even onze vacatures!

Bewaar deze info voor later: