Posted by Sanne van den Brandt & filed under sollicitatie info, tips & trucs.

In onze vorige blogpost schreven we al dat een van de trends voor 2018 het solliciteren door middel van een video zal zijn. Nu is het nog heel origineel om door middel van een filmpje te solliciteren, maar verwacht wordt, dat dit in de toekomst meer en meer een standaard gaat worden. Waar moet je nu op letten, wanneer je een videosollicitatie wilt maken?

 

1. Bedenk van te voren wat je precies wilt zeggen/ laten zien

Je kunt een videosollicitatie zien als een verkorte versie van een motivatiebrief. Je moet de bekijker van je filmpje een goed beeld geven van jezelf, en hem of haar overtuigen van het feit dat jij de geknipte persoon bent voor de functie. Het is natuurlijk mogelijk om voor de camera te gaan staan, en je verhaal te vertellen (of pitchen), maar het is ook een optie om beelden te laten zien van jezelf (bijvoorbeeld beelden van jou in de collegebanken), en daaronder een voice over te laten lopen. Schrijf je tekst en al je shots van te voren goed op en zorg dat het een lopend verhaal wordt.

 

2. Niet te lang, niet te kort

Bij een videosollicitatie is het de bedoeling dat je kort en bondig vertelt wie je bent en waarom jij geschikt bent voor de functie. Een goede videosollicitatie is tussen de 1 en 2 minuten lang.

 

3. Let op hoe je overkomt

Al in de eerste seconden van je filmpje vormen recruiters zich een beeld van jou. Zorg er daarom voor dat je netjes gekleed bent, en dat je enthousiast en energiek overkomt. Sta rechtop, kijk in de camera (zeker als je besluit om te pitchen) en straal. Gebruik ook je stem goed. Let op je taalgebruik en maak gebruik van intonatie. Dat maakt je filmpje meteen prettiger om naar te luisteren.

 

4. Als je het doet, doe het dan goed

Zorg voor goede kwaliteit: zowel van beeld als van audio. Niets is namelijk zo irritant als het kijken naar een filmpje met crappy audio- of beeldkwaliteit.  Heb je zelf geen goede camera? Je kunt er vast wel een van iemand lenen.

 

5. Vraag om feedback

Maak het filmpje niet alleen, maar vraag aan je moeder, je oom, je opa, of je vrienden of ze je willen helpen. Zij kunnen je zeer waardevolle feedback geven, waardoor je filmpje beter wordt.

 

videosollicitatie
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord