Posted by Chantal Duivenvoorden & filed under blogs, studeren, tips & trucs.

Ben jij geslaagd of klaar met jouw tussenjaar? Dan zal na de zomervakantie een nieuwe spannende fase van jouw leven beginnen. Jij gaat namelijk studeren! De stap van scholier naar student kan ervaren worden als een enorme transformatie. Wil jij weten hoe jij deze uitdaging het beste aan kan pakken? Lees dan onderstaande tips voor eerstejaarsstudenten.

 

1. Ga naar de introweek

De eerste tip is ook meteen de leukste tip, namelijk: ga naar de introweek! Tijdens de introweek zal jij veel nieuwe mensen ontmoeten en vrienden maken. Dit is niet alleen heel leuk, maar ook erg handig. Tijdens het eerste hoorcollege heb jij meteen mensen om naast te zitten en allerlei vragen aan te stellen, mocht je er even niet uitkomen.

 

2. Bestel jouw studieboeken niet allemaal in één keer

De meeste universiteiten en hogescholen bieden jou de mogelijkheid om aan het begin van het jaar al jouw schoolboeken in één keer te kopen. Doe dit niet, maar koop het boek pas als het vak begint. Grote kans dat sommige hoogleraren ineens een ander boek voorschrijven of dat jij voor sommige vakken (vooral rekenvakken) in de praktijk jouw boek niet eens nodig zal hebben. Een boek kost gemiddeld tussen de 50 en 80 euro, dus tel uit je winst.

 

3. Ga naar elk hoorcollege

Vooral voor eerstejaarsstudenten is de vrijheid die je krijgt een valkuil. Maar blijf naar elk hoorcollege gaan. De hoogleraar die de hoorcolleges geeft, maakt meestal ook het tentamen. Door aantekeningen te maken, heb jij dus een overzicht van de belangrijkste stof en dit scheelt veel werk. Grote kans dat jouw leraar of professor ook stiekem wat tips en hints geeft over een vraag die in het tentamen komt. Hierdoor vergroot je dus de kans om het vak te halen. Bovendien is het ook een goed moment om te ‘socializen’ met jouw medestudenten.

 

4. Neem een relevante bijbaan

Met studeren maak jij de eerste stap in jouw carrière. Een bijbaan die past bij jouw studie is een aanvulling voor op jouw cv en vergroot de kans op een baan later. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van een uitzendbureau speciaal voor studenten. Hier worden vacatures aangeboden, per sector, vanaf al 8 uur in de week. Hierdoor kun jij jouw bijbaan prima combineren met jouw studie.

 

5. Geef niet op

De eerste paar dagen of weken kunnen soms even wennen zijn. Veel eerstejaarsstudenten schrikken van de hoeveelheid stof, de dikke boeken en het hoge tempo. Maar geef niet op als het allemaal even onmogelijk lijkt. Vaak moet jij even jouw draai vinden. Uiteindelijk weet jij hoe tentamens eruit zien en hoe jij het beste kan leren. Je zult na een tijdje merken dat je niet eens het hele boek hoeft te lezen. De laatste tip: geef dus niet op, want de tweede helft van het jaar zal je veel gemakkelijker af gaan!

 

eerstejaarsstudenten
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord