Posted by Chantal Duivenvoorden & filed under blogs, tips & trucs.

Ben jij non-stop bezig met jouw (bij)baan of studie? Dan kan het zo zijn dat je kampt met een werkverslaving. Hier wil je natuurlijk graag vanaf komen om een burn-out te voorkomen. Wil jij weten hoe? Lees dan onderstaande tips.

 

1. Plan lege ruimtes in je agenda

Workaholics hebben vaak moeite met het maken van een realistische planning, met als gevolg dat hun agenda veel te strak is gepland. Plan daarom minstens 2 keer per week een lege ruimte in. Ben je even een dagje minder productief of komt er iets anders tussen? Dan kun je jouw taken verschuiven en toch alles af hebben.

 

2. Schakel de uit-knop in

Een typisch kenmerk van mensen met een werkverslaving, is dat zij zelfs na hun (bij)baan nog bezig zijn met hun werk. Zorg dat jij na jouw werk niet meer bereikbaar bent (alleen in een noodgeval), dus zet je telefoon uit. Kijk ook niet meer op de mail van werk of zorg desnoods dat je een aparte mail hebt voor privé en werk. Studeer jij nog? Leg dan jouw boeken op een plek waar jij er moeilijk bij kan, zodat je niet om de haverklap toch nog dat ene moeilijk hoofdstuk gaat doorlezen. Ontspanning is belangrijk.

 

3. Zeg vaker nee

Wil jij van die hoge werkdruk af komen? Zeg eens wat vaker nee. Voor jezelf op komen is noodzakelijk om niet overladen te worden met taken. Dit geldt ook voor jouw privéleven! Af en toe een avondje voor jezelf is namelijk ontzettend belangrijk. Het zal zorgen voor meer rust.

 

4. Stop perfectionisme

Perfectionisme hangt nauw samen met een werkverslaving. Ben jij gewend om alles perfect te doen en doe je ook het liefst alles zelf? Experimenteer eens met wat de resultaten zijn als je het wat rustiger aan doet. Laat het los en vertrouw wat meer op anderen. Je zult zien dat ook op deze manier goede resultaten kunnen worden geboekt.

 

5. Tijd voor jezelf

Ga eens lekker helemaal niets doen! Lees alleen een boek of ga in het zonnetje zitten en staar lekker voor je uit. Jouw lichaam kan niet 24 uur lang bezig zijn. Juist door tijd voor jezelf in te plannen maak jij ruimte voor nieuwe ideeën, creativiteit, ontspanning en plezier.

 

werkverslaving
Bewaar deze info voor later:

Geef een antwoord